Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transatlanska trgovina
  • 08.12.2015. 10:35

Eurozastupnicima odobren uvid u dokumente TTIP-a

Donesena je odluka prema kojoj će svi zastupnici Europskog parlamenta moći vidjeti dokumente vezane uz TTIP. Do sada je to moglo samo njih 30 od ukupno 751.

Foto: zaustavimottip.org
  • 186
  • 21
  • 0

Govori se kako je do sada samo 30-ak od ukupno 751 zastupnika Europskog parlamenta vidjelo povjerljive dokumente vezane uz Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Upravo zbog takve tajnovitosti mnogi se plaše da se u njima skrivaju i stvari koje brojni Europljani neće dočekati s oduševljenjem. Udruge i organizacije koje se već duže otvoreno suprotstavljaju TTIP-u, pojašnjavaju to strahom da će se i na policama europskih trgovina naći, primjerice, hormonski tretirana govedina kao i brojni GMO proizvodi, čija je prodaja već sada dozvoljena na američkom kontinentu.

TTIP će ići na ruku velikima, to je već sada jasno

Općenito, smatraju protivnici TTIP-a, on će pogodovati daljnjem razvoju velikih korporacija, a ne građanima. No, bliži se kraj i toj misteriji. Barem što se eurozastupnika tiče. Naime, temeljem sporazuma Europskoga parlamenta i Europske komisije, svi zastupnici Europskog parlamenta napokon će moći dobiti uvid u te dokumente. No, svi mi ostali i dalje nećemo znati puno više nego što znamo sada. Naime, zainteresirani zastupnici će dokumente TTIP-a moći čitati i proučavati u tzv. sigurnosnoj sobi Europskog parlamenta te napraviti samo bilješke, kako bi se, priča se, zaštitile pregovaračke pozicije i Europske unije i SAD-a.

Pozdravljam ovu odluku, moramo znati što EU dogovara s Amerikom

"Ovom odlukom svi će zastupnici Europskog parlamenta, osim onim europskim, po prvi puta moći pristupiti i američkim stajalištima o svim poglavljima pregovaračkog procesa. Do sada je takav pristup moglo koristiti svega 30 zastupnika. Stoga je ovo značajan uspjeh inicijative grupe Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu (S&D) kojim se jamči veća razina transparentnosti pregovaračkog procesa.

Zato pozdravljam ovu odluku Europske komisije koja zastupnicima u Europskom parlamentu, jedinom europskom tijelu biranom neposredno od građana, omogućuje da u budućem radu donose prosudbe o TTIP-u na osnovi potpunih informacija te nam dozvoljava da budemo svojevrsni čuvari pregovora", komentirao je ovu odluku naš europarlamentarac Tonino Picula.

Do sada je održano 11 rundi pregovora između Europske unije i SAD-a

U sklopu izvješća Europskog parlamenta o smjernicama za nastavak pregovora o TTIP-u, usvojeni su i amandmani zastupnika Picule. Neki od njih se odnose na vizni reciprocitet i jednak tretman za sve građane Europske unije, bez diskriminacije određenih država članica, zatim na posebno poglavlje koje ima za cilj stvoriti nove mogućnosti za europska mala i srednja poduzeća u SAD-u, kao što je ukidanje zahtjeva za dvostruku certifikaciju, ali i dodatni pristup izvorima financiranja kojim bi se malim i srednjim poduzećima olakšao izlazak na američko tržište ukoliko se TTIP prihvati.

TakođeR, prihvaćen je i Piculin amandman kojim se, osim očuvanja zdravlja ljudi i životinja, poziva na osiguranje sigurnosti hrane i poštivanja europskih načela predostrožnosti kada je GMO u pitanju, ali i na jasnije komuniciranje s građanima o procesu i sadržaju pregovora.

Inače, u organizaciji Europske građanske inicijative (ECI) Stop TTIP do sada je peticiju protiv TTIP-a potpisalo više od tri milijuna europljana, među kojima i popriličan broj Hrvata.

Foto: zaustavimottip.org


Tagovi

TTIP Transatlansko partnerstvo SAD Tretirana govedina GMO Američki kontinent Velike koorporacije Eurozastupnici Tonino Picula Europski parlament Američka stajališta Pregovarački proces Transparentnost Predostrožnost Sigurnost hrane Stop TTI


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.