Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nestašica gnojiva
  • 29.06.2022. 18:00

Europu čeka teška kriza s gnojivima?

Cijene gnojiva na svjetskom tržištu i dalje padaju te ruše i europske. No, kod nas cijena prirodnog plina dramatično raste. I ne samo to, on postaje deficitarna roba

Foto: Depositphotos/Imagecom
  • 4.755
  • 341
  • 0

Rumunjski proizvođač gnojiva Azomures obustavio je proizvodnju amonijaka zbog naglog rasta cijena prirodnog plina uzrokovanog problemima u lancima opskrbe europskog tržišta. 

Istodobno je, navodi Fertilizerdaily, došlo do pada cijena dušičnih gnojiva na tržištu Europske unije, zbog čega je njihova proizvodnja u Azomuresu neisplativa. 

Inače ova tvrtka proizvodi amonijev i kalcij-amonijev nitrat, ureu, NPK i drugo te čini 10 posto potrošnje prirodnog plina u Rumunjskoj.

Čeka nas teška kriza

Ovaj je primjer pravi prikaz stanja s gnojivima u Europi. Cijene im na svjetskom tržištu padaju, a u Europi se sprema teška kriza, nagovještava Olaf Zinke za Agrarheute. Podsjeća da, kada su posljednji puta troškovi plina bili ovako visoki, veliki prozvođači poput Yare, BASF-a i sl. reducirali su proizvodnju i istovremeno povećali cijene. 

A uskoro stiže i jesenska sjetva (Foto: Depositphotos/masterwilu)

No, situacija je sada ipak nešto drugačija. Na svjetskom tržištu one i dalje padaju te ruše i europske. No, kod nas cijena prirodnog plina, najvažnijeg čimbenika za proizvodnju ove robe, dramatično raste. I ne samo to, on postaje deficitarna roba zbog ograničavanja isporuke iz Rusije. 

O ovom energentu ovise mnoge druge industrije, uključujući prehrambenu kao i samo stanovništvo. Stoga će opskrba kemijske industrije i proizvođača gnojiva vjerojatno biti racionalizirana. Sve bi ovo moglo dovesti do još većih trošokva za poljoprivrednike i što je najgore - nestašice. 

Kakve su cijene? 

Urea je u lipnju u SAD-u, u uvoznim lukama koštala 495 USD po toni (467€/t) što je čak 45 posto manje nego krajem ožujka kada je tona koštala oko 900 USD. No, i ondje bilježe rast jer im je plin skuplji pa je cijena za utovar u srpnju 535 USD po toni. 

U njemačkim se uvoznim lukama trguje za oko 635 eura po toni amonijevog nitrata, što je za 60 € manje nego prije četiri tjedna i čak 330 eura manje od cijene sredinom ožujka. Slično je i u Francuskoj. 

Kada je riječ o urei, ona je u Njemačkoj ovoga tjedna koštala 765 €/t, što je 100 eura manje nego u svibnju i čak 520 € u odnosu na ožujak. U Francuskoj ona trenutno iznosi 720 €/t. 


Tagovi

Cijena gnojiva Nestašica gnojiva Tržište Kriza Urea


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]