Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni pakt
  • 02.01.2022. 15:00

Europska komisija predstavila inicijativu Ruralni pakt - što ona donosi?

Cilj inicijative je pomoći, identificirati sredstva za poboljšanje kvalitete života te postići uravnotežen teritorijalni razvoj i stimulirati ekonomski rast u ruralnim područjima.

Foto: Depositphoto/Tunedin61
  • 408
  • 90
  • 0

Europska komisija je pokrenula inicijativu Ruralni pakt koja je najavljena u dugoročnoj viziji za ruralna područja Europske unije. Naime, ona ima za cilj mobilizirati javne vlasti i sudionike kako bi djelovali u skladu s potrebama i zahtjevima tih područja i zajednica.

Tako će stvoriti zajednički okvir za suradnju i angažiranje na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini Unije. Ova je inicijativa prvi put predstavljena u lipnju 2021. godine. Kako je navedeno na službenoj web stranici Europske unije, otvoren poziv da se pridruže diskusiji o Ruralnom paktu su članicama uputili potpredsjednica EK za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj, Janusz Wojciechowski te povjerenica za koheziju i reformu Elisa Ferreira.  Oni su pak naveli da se pozivaju svi zainteresirani da iskažu svoju privrženost ciljevima i vizije te da aktivno sudjeluju u razvoju i implementaciji.

Dugoročna vizija je na osnovu konzultacije s građanima i ruralnim sudionicima identificirala hitne izazove i istakla neke najperspektivnije mogućnosti koje su dostupne svima kako bi ruralna područja postala jača, povezanija, otpornija i prosperitetnija.

U ruralnim područjima EU živi 137 milijuna ljudi, što predstavlja skoro 30 posto njenog stanovništva i preko 80 posto teritorija. Posljednjih desetljeća i njih su zahvatile brojne promjene, problemi i izazovi. Zbog toga je cilj pomoći im, identificirati sredstva za poboljšanje kvalitete života, postići uravnotežen teritorijalni razvoj i stimulirati ekonomski rast.

Konferencija u lipnju 2022.

U periodu između prosinca  2021. i lipnja 2022. moguće se pridružiti zajednici Ruralnog pakta te podijeliti ideje i razmišljanja o njegovoj implementaciji i razvoju.

Također, planirana je konferencija na visokoj razini Ruralnog pakta u lipnju 2022. i ona će biti prilika za okupljanje svih aktera, odlučivanje kako će se odvijati komunikacija vlasti i zainteresiranih strana, dijele ideje i definiraju aktivnosti koje će se realizirati.

Kako navode na svojim stranicama, EU ruralni akcijski plan obuhvaća nekoliko ciljeva koji svjedoče o posvećenosti ruralnim zajednicama, a koji će poticati teritorijalnu koheziju i stvoriti nove mogućnosti za privlačenje inovativnih poduzeća, osigurati pristup kvalitetnim poslovima, promoviranje novih i poboljšanih vještina, osiguranje bolje infrastrukture i usluga, te isticanje uloge održive poljoprivrede i raznovrsnih ekonomskih aktivnosti.

Tu su i stvaranje inovativnog ekosustava, jačanje održivih transportnih veza i digitalizacije, povećanje ekološke, klimatske i socijalne otpornosti te podrška ekonomskoj diverzifikaciji.

Više detalja potražite putem ove poveznice


Tagovi

Ruralni pakt Konferencija Rurlna područja Dubravka Šuica Elisa Ferreira Janusz Wojciechowski


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]