Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga OPG-a Život
  • 11.02.2014. 17:25

Europa je odlučila podržati selo - a Hrvatska?

Vrijeme je da se selo, svjesno svoje važnosti i snage, organizira “odozdo prema gore. "Obliti privatorum publica curate" - Zanemarite osobne interese, prednost dajte zajedničkima!

Foto: deposiphotos.com, zurijeta
  • 1.212
  • 253
  • 0

Predstavnici Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske - Život, održali su konferenciju za medije na temu prioritetnih koraka u svom radu. "Ova Udruga, zajedno sa znanstvenim i stručnim kadrom želi pokrenuti promjene u hrvatskoj poljoprivredi", rekao je Antun Laslo, predsjednik Udruge OPG-a. Cilj je suradnja sa stručnjacima Poljoprivrednih, Agronomskih, Veterinarskih i Ekonomskih fakulteta. Za Stručnog tajnika Udruge izabran je magistar Miroslav Kovač, a iza njih stoji i velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Logo Udruge OPG-ova Život

Dopredsjednik Udruge Zvonko Pipić nadovezao se na riječi Antuna Lasla. "U ovu Udrugu su sada uprte sve oči. Što želimo? Konačno smo stvorili nešto stvarno, struku pored sebe imamo, a sve prepreke koje su pred nama sada ćemo puno lakše prebroditi. Plan je oformiti tim stručnjaka, i zakonski ćemo se, umjesto prosvjedima, izboriti sa nepravdom koja vlada hrvatskom poljoprivredom. Borba sa zakonima je pred nama. Poći ćemo putem europske birokracije, koja je izabrala podržati male OPG-ove kao temelj društva i proizvodnje. Uskoro slijedi i tužba koju priprema naš tim odvjetnika."

Jačanje proizvodne i tržišne konkurentnosti

Nikola Pajek, dopredsjednik Udruge najavio je poduzimanje adekvatnih mjera koje za cilj imaju usmjeravanje i formiranje određenih grupacija poljoprivrednika, a koje su predlagane i EU regulativama, s ciljem postizanja tržišne konkurentnosti i ostvarenja ciljeva koji će ponovno uzdignuti, godinama zatiranu proizvodnju i vrijednost OPG-ova. "Doći ćemo do svojih prava zakonski utemeljenim putem i ispraviti neke stvari koje su krenule krivo u hrvatskoj poljoprivredi."

Miroslav Kovač istaknuo je program rada koji je preuzet od skupine Živog sela. Poljoprivreda se mora i moći će se osloniti na institucije, a glavni alat Udruge će biti dijalog i razgovor o problemima. "UN je donio odluku da je ovo godina OPG-ova. U isto vrijeme, EU na stolu ima rezoluciju o malim OPG-ovima. I svijet i EU odlučili su podržati prostor na kojem se proizvodi hrana. U Europi je stvoren okvir da se mali OPG-ovi definiraju, što nije slučaj u Hrvatskoj. Proizvodnja hrane je kolabirala, hrana se uvozi. Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo čini čovjek. Ono je temelj društva, a to želimo poručiti i političarima. EU posebno podržava specijalizirane proizvođačke organizacije i u tom kontekstu smo odlučili djelovati. Kolaps obiteljskih gospodarstava izbrisalo je hrvatsku poljoprivredu, ali i hrvatsko društvo." Spominjale su se i reforme školskog sustava, ali i osnivanje Poljoprivredne banke koja bi stabilizirala tržište poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj. "Značaj OPG-ova je dublji nego što mislimo."

Nikola Pajek ističe, "Udruga je sačinjena od ljudi koji svojim djelima pokazuju da se zaista može nešto promijeniti. Osnovali smo prvu specijaliziranu proizvođačku organizaciju u Hrvatskoj. Ministarstvo dosad nije imalo registar takvih organizacija, iako su zakonski od 2010. bila definirana. Dosad je potpora hrvatskim poljoprivrednicima da se organiziraju bila zanemariva. Imamo 214 članova i proizvodimo 17 milijuna litara mlijeka. Na temelju tržišne utakmice, sa mogućnosti reagiranja na nepravilnosti u tržišnom poslovanju, mogućnost udruživanja postoji i kroz tov goveda, duhansku proizvodnju, proizvodnju žitarica. Proizvođačke organizacije samo su dio ove Udruge, a ulaskom Hrvatske u EU imamo na to legitimno pravo."

Program Udruge predlaže

  1. Dijalog umjesto svađa i ultimatuma
  2. Konsenzus suradnja čiji je cilj široki dogovor oko načela organizacije proizvodnje i tržišta poljoprivrednim proizvodima
  3. Bolji pregovarački status, jer država treba promicati pregovaračko organiziranje malih proizvođača - što je zakonski utemeljeno u EU
  4. Prodaja/zakup poljoprivrednog zemljišta (OPG-ima, dodjela mladima, okrupnjavanje/komasacije, promjena zakona o nasljeđivanju, zemljišni fond)
  5. Stabilan i siguran otkup zasnovan na višegodišnjem ugovornom jamstvu otkupa najvećeg dijela proizvodnje po određenoj cijeni - što je ispit solidarnosti velikih prerađivača s politikom samodostatne proizvodnje hrane u Hrvatskoj
  6. Kontrola uvoza i tržišta s naglaskom na poštivanje uvoznih propisa, jasno i javno deklariranje vrsta, kvalitete i podrijetla hrane te otvorene i javnosti brzo dostupne službene statističke podatke o uvozu
  7. Isplate u roku u cijelom lancu
  8. Više poticaja malima i srednje velikima - prema proračunu troškova po jedinici proizvoda u velikim i malim gospodarstvima prosuditi dugoročne učinke i uglaviti kriterije preraspodjele potpora, osvrt na posebni problem velike kreditne opterećenosti u početnoj fazi izgradnje kapaciteta
  9. Podrška lokalnoj proizvodnji/preradi/prodaji hrane (Tehnološko i tržišno jačanje regionalnih prerađivača u punom ili djelomičnom vlasništvu proizvođača)
  10. Zabrana klanja podmlatka (Domaći uzgoj je temelj konkurentnosti)
  11. Povoljni kreditni uvjeti putem Poljoprivredne banke - izloženost rizicima i složenom državnom upravljanju zahtijevaju specijalizirano bankarsko znanje, ali je velika prednost solidna hipotekarna sigurnost (U Europi je 4.500 zadružnih banaka - preko 60.000 poslovnica, a neke su prerasle u divove - Raiffeisen, Crédit Agricole, Rabo)
  12. Ojačati domaći uzgoj/rasadnike/sjemenarstvo ulaganjem u tehnologije (Otvoriti prostor za partnerstvo između državnih institucija i uzgajivača - postupno prenijeti većinu institucija pod direktnu odgovornost uzgajivača)
  13. Obrazovanje mladih i školski sustav (Poljoprivreda koja počiva na obiteljskim gospodarstvima zahtijeva široko znanje i iskustvo - školu treba prilagoditi novim zahtjevima, a nastava se u daleko većoj mjeri mora kombinirati sa stjecanjem praktičnih iskustava i upoznavanjem sa stranim praksama)
  14. Novi porezni sustav treba usmjeriti na aktiviranje proizvodnih resursa (osobito prema OPG)

"Za provedbu predloženog nisu potrebne velike investicije i dodatna kreditna zaduživanja države. Dobro organizirana proizvodnja se može sama održavati bez opterećenja državnog proračuna (proizvoditi hranu, zapošljavati i održavati okoliš).

Izneseni prijedlog zahtijeva građansku odgovornost i narodnu solidarnost. Život ne smijemo prepustiti stihiji. Ako želimo pomoći i sebi i svom narodu vrijeme da to učinimo je sada u ovom teškom trenutku!", poručuju Vam članovi Udruge Život.

Foto: deposiphotos.com, zurijeta


Tagovi

Antun Laslo Živo selo Miroslav Kovač Zvonko Pipić Nikola Pajek Život Poljoprivredna banka Podrška Temelj društva Hrvatsko selo OPG ZPP Reforma školstva Udruživanje Proizvođačka organizacija Poljoprivredno zemljište Kontrola uvoza


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner