Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena gnojiva
  • 08.02.2022. 18:00

Europa je najteže pogođena smanjenjem proizvodnje gnojiva

Kupovina mineralnih gnojiva potrebnih za ozime usjeve puno više košta. Dodatni trošak bi mogao negativno utjecati na proljetnu sjetvu, koja čini oko trećine europske proizvodnje žitarica

Foto: Depositphoto/stevanovicigor
  • 331
  • 20
  • 0

Poljoprivredni proizvođači se ovog proljeća suočavaju s ogromnim rastom cijena troškova proizvodnje i pokušavaju pronaći izlaz iz ove situacije.

Cijene gnojiva u Europi su previsoke što će imati za posljedicu nove financijske izdatke za proizvođače, a već sada utječe na cijenu hrane u svijetu.

Rekordne razine

"Europa je najteže pogođena smanjenjem proizvodnje gnojiva što je rezultat sve veće cijene prirodnog plina. Cijene mineralnih ostale su na rekordnim razinama čak i kada su smanjene one za ureu u Sjevernoj Americi.", stoji u izvještaju analitičara Bloomberga gdje za primjer daju Mađarsku u kojoj će upotreba dušičnih gnojiva ove sezone pasti za oko 30 do 40 posto. 

Predviđa se da će se naš kontinent u prvom dijelu godine suočiti s deficitom od 9 posto godišnjih potreba za tom vrstom gnojiva.

"Dok se europski farmeri pripremaju primjenjivati prihranu na polja nakon zime, visoke cijene nutrijenata ne ostavljaju im drugog izbora osim da ih koriste manje i pokušaju smanjiti troškove", stoji u ovom izvještaju. 

Gnojidba: Analizirajte sadržaj dušika u tlu - promašaji su preskupi

"Za uzgajivače osnovnih namirnica poput kukuruza i pšenice, ovo je prvi put da su se suočili s pravom krizom, koja je izazvana nestašicom energije, izvoznim ograničenjima i trgovinskim sankcijama", ističu i analitičari VTB Capitala, a prenosi Agrarheute uz napomenu kako kupovina gnojiva i agrokemikalija potrebnih za ozime usjeve koji sada izlaze iz stanja mirovanja puno više košta. "Dodatni trošak bi mogao negativno utjecati na proljetnu sjetvu, koja čini oko trećinu europske proizvodnje žitarica."

Isto je u čitavom svijetu

Europske tvornice zbog visokih cijena prirodnog plina ili imaju smanjenju proizvodnju ili su je obustavile. To će dovesti do daljeg smanjenog snabdijevanja gnojivima. Dodatno njihovu kao i cijenu plina podiže kriza između Rusije i Ukrajine.

Yara Fertilizers, kao najveći europski proizvođač dušičnih gnojiva, izjavila je da rekordno visoke cijene prirodnog plina u Europi ozbiljno utječu na marže u proizvodnji amonijaka i da su morali smanjiti obujam proizvodnje u svojim tvornicama. Problem predstavljaju i sankcije Bjelorusiji

Troškovi inputa za poljoprivrednike u SAD su također dramatično porasli, a veliki problem je proizvodnja kukuruza u čijoj je proizvodnji ta zemlja globalno na prvom mjestu. Zbog velike potrebe te kulture za mineralnim gnojivima veliki broj proizvođača planira smanjiti njegovu količinu ili pak uzgajati druge usjeve, prvenstveno soju. Ista situacija je i u južnoj Americi, prvenstveno Brazilu te drugim dijelovima svijeta. 


Tagovi

Cijene gnojiva Mineralno gnojivo Cijena hrane Poskupljenje gnojiva Europa


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]