Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zabrana uvoza
  • 23.06.2021. 18:00

EU zabranjuje uvoz kalijevih gnojiva iz Bjelorusije

Ministri vanjskih poslova EU odlučili su kazniti Bjelorusiju za prisilno slijetanje zrakoplova Ryanaira u Minsku.

Foto: Bigstock/zorandim
  • 299
  • 282
  • 0

Ministri vanjskih poslova Europske unije dogovorili su se o potpunoj zabrani uvoza kalijeve soli i kalijevog gnojiva iz Bjelorusije kako bi tu zemlju kaznili radi prisilnog slijetanja putničkog zrakoplova Ryanaira u Minsku prije mjesec dana, ali i Lukašenkovog režima koji, kako navode, zagovara neprijateljstvo i mržnju.

Savezni ministar vanjskih poslova Njemačke, Heiko Mass je nakon sastanka vijeća u Luksemburgu pojasnio da je glavni cilj sankcije utjecati na državne tvrtke koje daju važan doprinos u financiranju takvog režima u Bjelorusiji, navodi Agrarheute

Tako je sankcijama EU pogođena tvrtka Belaruskali, jedan od najvećih svjetskih proizvođača kalija, s proizvodnjom od oko 15 posto kalijevih gnojiva na svijetu. Zapošljava 20.000 ljudi, a navodno su poduzeli mjere protiv demonstranata u redovima svojih zaposlenika, a koji su prošle godine prosvjedovali protiv režima u Minsku. 

Zabrana ulaska u EU uvedena je i za članove bjeloruskog rukovodstva koji su, prema Bruxellesu, odgovorni za prisilno slijetanje putničkog zrakoplova.

"EU je odlučila ono što je trebala", zadovoljno je nakon samita kazao Maas. Dodao je da će nove sankcije po sektorima pogoditi tu državu, obzirom da su usmjerene protiv državnih pogona koji financiraju režim. "To bi ih trebalo oslabiti", istaknuo je.

Uz zabranu uvoza proizvoda iz bjeloruske industrije kalija, 27 država članica EU također je uvelo sankcije protiv energetske industrije, banaka i pružatelja financijskih usluga u ovoj istočnoeuropskoj zemlji. No, treba napomenuti da ovim sankcijama ne bi trebalo biti pogođeno niti civilno društvo niti privatne tvrtke te države, već isključivo državne firme.


Tagovi

Bjelorusija Kalijeva gnojiva Zabrana uvoza Belaruskali Sankcije


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]