Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU gospodarstvo
  • 15.02.2023. 15:00

EU za dlaku izbjegla recesiju, inflacija slabi, EK i dalje zabrinuta

Europska komisija je objavila zimsku ekonomsku prognozu prema kojoj bi gospodarski rast trebao biti veći, a inflacija niža nego što se ranije očekivalo unatoč ratu u Ukrajini

Foto: Depositphotos/wirestock_creators
  • 434
  • 80
  • 0

Gospodarstvo Europske unije se nakon gotovo godinu dana od početka invazije Rusije na Ukrajinu - oporavlja. Zimska ekonomska prognoza 2023., koju je objavila Europska komisija, trenutno je u boljoj poziciji nego što se predviđalo jesenas. 

Za ovu su godinu podignuti izgledi za rast na 0,8 posto u EU i 0,9 posto u Eurozoni. Oba su područja spremna za dlaku izbjeći tehničku recesiju, u koju se ulazi nakon što dva uzastopna kvartala u nekoj zemlji pada ekonomska aktivnosti, a koja se očekivala na prijelazu godine, stoji u priopćenju. Prognoza također malo snižava projekcije inflacije za 2023. i 2024.

Rast unatoč šokovima

Nakon snažne ekspanzije u prvoj polovici 2022., zamah rasta je oslabio u trećem tromjesečju, iako nešto manje od očekivanog. Unatoč iznimnim nepovoljnim šokovima, gospodarstvo EU-a izbjeglo trend pada u četvrtom tromjesečju, a što je bilo predviđeno u jesenskoj prognozi. Godišnja stopa rasta za 2022. sada se procjenjuje na 3,5 %, kako u EU, tako i u Eurozoni. 

Kontinuirana diverzifikacija izvora opskrbe i nagli pad potrošnje, doveli su do toga da su razine skladišta plina iznad sezonskog prosjeka prošlih godina, a veleprodajne cijene su pale znatno ispod predratnih. Osim toga, tržište rada u EU-u nastavilo bilježiti dobre rezultate, pri čemu je stopa nezaposlenosti ostala na najnižoj razini svih vremena i iznosila je do kraja 2022. 6,1%. 

Bez obzira na dobre vijesti, potrošači i poduzeća i dalje se suočavaju s visokim troškovima energije, a temeljna inflacija, iz koje su isključene cijene hrane i energije, i dalje je rasla u siječnju, dodatno narušavajući kupovnu moć kućanstava. 

Stopa rasta za 2024., a u odnosu na jesensku prognozu, ostaje nepromijenjena i iznosi 1,6 posto za EU, odnosno 1,5 posto za Eurozonu.  

Nakon vrhunca - pad inflacije

Tri uzastopna mjeseca umjerene ukupne inflacije sugeriraju da je vrhunac iza nas, kao što je i predviđeno u jesenskoj prognozi. Nakon što je u listopadu dosegla najvišu razinu svih vremena od 10,6 posto, ona se smanjila na procijenjenih 8,5 posto u siječnju, u Eurozoni, što je uglavnom potaknuto padom inflacije energenata. 

Predviđa se da će ukupna inflacija pasti s 9,2% u 2022. na 6,4% u 2023. i na 2,8% u 2024. u EU-u. Za europodručje se prognozira da će usporiti s 8,4% 2022. na 5,6 % 2023. i na 2,5 % 2024.

Utjecaj geopolitičkih napetosti

Domaća potražnja mogla bi biti veća od predviđene ako se nedavni padovi veleprodajnih cijena plina snažnije odraze na potrošačke cijene i ako se potrošnja pokaže otpornijom. Ipak, potencijalni preokret tog pada ne može se isključiti u kontekstu kontinuiranih geopolitičkih napetosti. Vanjska potražnja također bi se mogla pokazati snažnijom nakon ponovnog otvaranja Kine – što bi, međutim, moglo potaknuti globalnu inflaciju.

U priopćenju se navodi da prognoza ovisi o pretpostavci da ruska agresija na Ukrajinu neće eskalirati, ali da će se ipak nastaviti tijekom razdoblja prognoze. 

Izvršni potpredsjednik EK za gospodarstvo u interesu građana, Valdis Dombrovskis izjavio je kako se europsko gospodarstvo pokazalo otpornim u suočavanju s trenutnim izazovima. "Za dlaku smo uspjeli izbjeći recesiju. Nešto smo optimističniji u pogledu izgleda rasta i predviđenog pada inflacije u ovoj godini. Ali još uvijek se suočavamo s brojnim izazovima, tako da nije vrijeme za zadovoljstvo", upozorio je. 

A da  rat u Ukrajini još uvijek predstavlja veliku neizvjesnost za EU te da će usporavati rast, komentirao je povjerenik EK za gospodarstvo, Paolo Gentiloni. "Inflacija će slabije utjecati na kupovnu moć u nadolazećim tromjesečjima", zaključio je. 

Hrvatski rast procijenjen na 6,3 posto

Kada je u pitanju Hrvatska, unatoč energetskom šoku i rekordno visokoj inflaciji koja je uslijedila, prognoza ekonomskog rasta za 2022. revidirana je naviše temeljem bolje od očekivane druge polovice godine.

"Podaci ukazuju i na to da je vrhunac inflacije iza nas. U skladu s time, hrvatski rast procijenjen je na visokih 6,3 posto u 2022.", stoji u prognozi. 

Napominju i da se u narednom razdoblju očekuje sznačajno usporavanje rasta na 1,2% u 2023. i 1,9% iu2024., ali i te su prognoze pozitivnije nego prošle jeseni. "Očekuje se da će ulazak u euro zonu i Schengen imati pozitivne posljedice na hrvatsko gospodarstvo", navode dodajući da nakon rekordne inflacije u 2022. od 10,7 posto, koja je ipak bila ispod svih zemalja srednje i istočne Europe koje još nisu članice euro zone, očekuje se usporavanje inflacije na 6,5 posto u 2023. i 1,6 posto u 2024. godini.


Tagovi

Europsko gospodarstvo Recesija Inflacija Prognoza Rast gospodarstva Eurozona Temeljna inflacija Kupovna moć Rat u Ukrajini


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]