Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište hrane
  • 30.03.2022. 14:00

EU trgovina poljoprivrednim proizvodima više nego udvostručena unazad 20 godina

Glavni trgovinski partneri su Ujedinjeno Kraljevstvo i Brazil i s njima je ostvaren najveći promet poljoprivrednih proizvoda

Foto: Depositphoto/sdeyangeorgiev2
  • 104
  • 7
  • 0

Prema podacima Eurostata, u 2021. godini vrijednost trgovine (uvoza i izvoza) poljoprivrednih proizvoda između EU i ostatka svijeta iznosila je 347,0 milijardi eura, što je 20,7 milijardi eura više nego 2020.

EU je izvezla poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 196,9 milijardi eura i uvezla 150,0 mlrd.€, čime je ostvaren suficit od 46,9 mlrd. €. 

Trgovina ovom vrstom proizvoda u EU se više nego udvostručila između 2002. i 2021. godine. Ekvivalent prosječnog godišnjeg rasta bio je skoro 4,8 posto. Izvoz (5,4 posto) je u ovom periodu rastao brže od uvoza (4,2 posto).

Najviše se trgovalo s Ujedinjenim Kraljevstvom i Brazilom

Glavni trgovinski partneri su Ujedinjeno Kraljevstvo i Brazil i s njima je ostvaren najveći promet poljoprivrednih proizvoda.

Ujedinjeno Kraljevstvo s 21 posto udjela u izvozu poljoprivrednih proizvoda izvan EU (ekvivalentno 42,1 milijardi eura) predstavlja najvažniju izvoznu destinaciju. Slijede SAD s 12 posto (24,4 mlrd.€), Kina osam posto (16,5 mlrd. €), Švicarska 5 posto (10,1 mlrd. €), Japan četiri posto (7,3 mlrd. €) i Rusija sa 7,1 milijarda eura. Najviše su se izvozili prehrambeni i proizvodi od povrća.

EU je najviše poljoprivrednih proizvoda uvezla iz Brazila i to devet posto ili 13,4 milijarde eura, zatim slijede Ujedinjeno Kraljevstvo s nešto manjim iznosom od 13,0 mlrd. €, SAD šest posto ili 9,3 mlrd. €, Norveška pet posto ili 7,3 mlrd. €, Kina i Ukrajina sa po pet posto ili 6,9 mlrd.€.

Najviše se uvozilo povrće, ulja i masti.


Tagovi

Izvoz Uvoz Poljoprivredni proizvodi Tržište Europska unija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]