Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mankozeb
  • 16.12.2020. 16:30

EU s tržišta povlači sredstva za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari mankozeb

Europska komisija je odlučila povući mankozeb s tržišta, a zabrana prodaje ovih sredstava za zaštitu bilja nastupa od lipnja iduće godine.

Foto: Depositphotos/Katerina3
  • 2.805
  • 434
  • 0

Kao dio obveze da sustave hrane učini održivijima i zaštiti građane od štetnih tvari, Europska komisija odlučila je povući sredstva na osnovi aktivne tvari mankozeb s tržišta EU.

Države članice će morati deaktivirati odobrenja za upotrebu svih sredstava za zaštitu bilja koja sadrže ovu tvar do lipnja 2021. godine, priopćila je EK. 

"Zaštita građana i okoliša od opasnih kemikalija prioritet je Europske komisije. Smanjenje ovisnosti o njima ključni je stup strategije Od farme do vilice koju smo predstavili prošlog proljeća“, rekla je Stella Kyriakides, povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane. Dodala je i da ne možemo prihvatiti da se u Uniji koriste pesticidi štetni za zdravlje.

Mankozeb u brojnim pesticidima

"Države članice bi trebale hitno povući sva odobrenja za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže ovu aktivnu tvar”, upozorila je.

Mankozeb je aktivna tvar koja se koristi u brojnim pesticidima u EU, a prijedlog su podržale države članice u Stalnom odboru za biljke, životinje i hranu u listopadu.

Povlače zaštitna sredstva na osnovi aktivnih tvari imidakloprid, kalcijev fosfid i pencikuron

Slijedi znanstvena procjena Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA-e) koja je potvrdila zabrinutost za zdravlje, posebno na dio koji se odnosi na toksični učinank na reprodukciju i zaštitu okoliša. Treba napomenuti da ova tvar također ima svojstva ometanja endokrinih sustava za ljude i životinje, stoji u priopćenju. 

Inače, koristi se u sredstvima za suzbijanje fuzikladija, šupljikavosti, plamenjače vinove loze i krumpira, hrđe, septorioze strnih žitarica i drugih biljnih bolesti.


Tagovi

Mankozeb Europska komisija Zabrana SZB Aktivna tvar


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]