Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mankozeb
  • 16.12.2020. 16:30

EU s tržišta povlači sredstva za zaštitu bilja na osnovi aktivne tvari mankozeb

Europska komisija je odlučila povući mankozeb s tržišta, a zabrana prodaje ovih sredstava za zaštitu bilja nastupa od lipnja iduće godine.

Foto: Depositphotos/Katerina3
  • 2.697
  • 434
  • 0

Kao dio obveze da sustave hrane učini održivijima i zaštiti građane od štetnih tvari, Europska komisija odlučila je povući sredstva na osnovi aktivne tvari mankozeb s tržišta EU.

Države članice će morati deaktivirati odobrenja za upotrebu svih sredstava za zaštitu bilja koja sadrže ovu tvar do lipnja 2021. godine, priopćila je EK. 

"Zaštita građana i okoliša od opasnih kemikalija prioritet je Europske komisije. Smanjenje ovisnosti o njima ključni je stup strategije Od farme do vilice koju smo predstavili prošlog proljeća“, rekla je Stella Kyriakides, povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane. Dodala je i da ne možemo prihvatiti da se u Uniji koriste pesticidi štetni za zdravlje.

Mankozeb u brojnim pesticidima

"Države članice bi trebale hitno povući sva odobrenja za sredstva za zaštitu bilja koja sadrže ovu aktivnu tvar”, upozorila je.

Mankozeb je aktivna tvar koja se koristi u brojnim pesticidima u EU, a prijedlog su podržale države članice u Stalnom odboru za biljke, životinje i hranu u listopadu.

Povlače zaštitna sredstva na osnovi aktivnih tvari imidakloprid, kalcijev fosfid i pencikuron

Slijedi znanstvena procjena Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA-e) koja je potvrdila zabrinutost za zdravlje, posebno na dio koji se odnosi na toksični učinank na reprodukciju i zaštitu okoliša. Treba napomenuti da ova tvar također ima svojstva ometanja endokrinih sustava za ljude i životinje, stoji u priopćenju. 

Inače, koristi se u sredstvima za suzbijanje fuzikladija, šupljikavosti, plamenjače vinove loze i krumpira, hrđe, septorioze strnih žitarica i drugih biljnih bolesti.


Tagovi

Mankozeb Europska komisija Zabrana SZB Aktivna tvar


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

fotkice iz Mumbaija