Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 17.03.2017. 15:00

EU agencija za kemikalije: glifosat nije štetan

Europska agencija za kemikalije (ECHA) iznijela mišljenje o glifosatu, a oprečno je s mišljenjem Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC).

Foto: bigstockphoto.com, Pixinoo
  • 1.726
  • 126
  • 0

Europska agencija za kemikalije (ECHA) objavila je svoje mišljenje o toksičnosti glifosata i proglasila ga nekancerogenim, čime je dodatno potvrdila prethodno izneseno mišljenje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Doneseni stavovi u suprotnosti su s procjenom Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije koja navodi kako je glifosat “vjerojatno kancerogen” za ljude.

Oprečna mišljenja agencija, polemika se nastavlja

Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, smatra kako današnja odluka Europske agencije za kemikalije ukazuje na potrebu za većom transparentnošću studija na temelju kojih se odlučuje o sigurnosti glifosata.

I građani Hrvatske odlučuju o sudbini glifosata

"Zeleni u Europskom parlamentu već duže vrijeme provode kampanju protiv glifosata zato što on predstavlja niz prijetnji ljudskom zdravlju, biljkama i životinjama. Današnja odluka Europske agencije za kemikalije (ECHA) došla je tek nakon godinu dana kada smo podnijeli zahtjev za pristupom svim studijama na temelju kojih se odlučuje o toksičnosti glifosata, kako bismo sve te studije iza kojih stoji agroindustrija učinili javno dostupnima i otvorenima za nezavisnu znanstvenu kritiku.

Za sada smo dobili samo djelomične odgovore s necjelovitim studijama. Opet je prisutno oprečno mišljenje jedne agencije EU od mišljenja Međunarodne agencije za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije. Ova polemika će se nastaviti, a građani će i dalje imati razumljive nedoumice u vezi sigurnosti glifosata, sve dok se studije ne učine javno dostupnima.

Nema smisla riskirati zdravlje

Na kraju, kada postoji već toliko raspoloživih alternativa glifosatu, nema nikakvog smisla riskirati naše zdravlje njegovom daljnjom upotrebom. Nastavit ćemo stoga zagovarati njegovu zabranu i primjenu alternativa što je u konačnici svakako bolji izbor za građane, životinje i okoliš", zaključuje Škrlec.

Prikupljanje potpisa za zabranu glifosata u tijeku

Podsjetimo kako je početkom veljače započelo prikupljanje potpisa europske građanske inicijative koja od Europske komisije traži da državama članicama predloži zabranu glifosata, izmijeni postupak odobravanja pesticida te da odredi razinu na koju se mora smanjiti upotreba pesticida, a koja će biti obvezujuća u cijeloj EU.

Prikupi li inicijativa u godinu dana milijun potpisa potpore građana iz najmanje sedam država članica, a u Hrvatskoj je za ispunjavanje kvote potrebno 8.250 potpisa, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca, donijeti odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju prijedloga inicijative te u konačnici predložiti državama članicama zabranu glifosata koja će onda biti obvezujuća za cijelu EU.

Foto: bigstockphoto.com, Pixinoo


Tagovi

Davor Škrlec Glifosat Kancerogen


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]