Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eksplozija u Rafineriji
  • 10.10.2018. 10:20

Eksplozija u Rafineriji nafte: Ekološke opasnosti nema?

Eksplozija se dogodila u postrojenju za preradu nafte i samo će vrijeme pokazati kakav će ovo utjecaj imati na kvalitetu zraka, zemlje i vode.

Foto: Facebook/iBrod
  • 243
  • 11
  • 0

Nakon što je jučer, 9.10. u kasnovečernjim satima došlo do jake eksplozije, a nakon toga i požara u Rafineriji nafte Bosanski Brod u susjednoj BiH u kojoj je, nažalost, poginuo i jedan radnik, a devet ih je ozlijeđeno, načelnik općine Ilija Jovičić poručio je građanima da nema ekološke opasnosti te da je u Rafineriji sve pod kontrolom. 

Požar je lokaliziran vrlo brzo uz intervenciju vatrogasaca iz rafinerije nafte i Gradske vatrogasne jedinice

Ipak, nadležne službe naredile su jučer građanima koji žive u blizini rafinerije da se sklone, jer u oblaku dima ima štetnih čestica po zdravlje. Mnogi od njih, posebno oni koji imaju malu djecu, brzo su se uputili izvan grada.  

U Slavonskom Brodu odmah su ponudili potrebnu pomoć, most je bio spreman za otvaranje kako bi se evakuiralo ozlijeđene, a bolnica je imala rezervne timove koji su bili spremni za intervenciju. 

Na službenim stranicama Grada Slavonski Brod jutros je objavljena informacija kako prema dostupnim podacima Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka, koju vodi Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, nakon sinoćnje eksplozije u Rafineriji nafte Brod tj. tijekom noći nisu prekoračene granične vrijednosti niti za jednu onečišćujuću tvar, kao ni pragovi upozorenja i pragovi obavješćivanja za SO2, NO2 i ozon.

Također jutros je iz Optima grupe u čijem sastavu posluje Rafinerija priopćila kako je kvaliteta zraka u Brodu u granicama normale te da nema opasnosti po zdravlje stanovnika ove i susjednih lokalnih zajednica. 

U priopćenju ističu da je formirana operativna komisija za lokalizaciju i uklanjanje posljedica havarije. 

"Službena komisija je pristupila istraživanju razloga nastalog incidenta i određivanju razmjera posljedica. Rezultati rada komisije bit će objavljeni naknadno", navode iz "Optima grupe".

Eksplozija se dogodila u postrojenju za preradu nafte i samo će vrijeme pokazati kakav će ovo utjecaj imati na kvalitetu zraka, zemlje i vode.


Tagovi

Eksplozija u Rafineriji Rafinerija nafte Brod Onečišćenje Ekološka opasnost


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs