Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o ekocidu
  • 17.11.2023. 14:00

Ekocid: Zločin protiv okoliša u Europskoj uniji postaje kazneno djelo posebne težine?

Direktiva o zaštiti okoliša će se intenzivirati putem kaznenog prava. To uključuje najteže slučajeve uništavanja ekosustava kao što je uništavanje staništa i nezakonita sječa.

Foto: Depositphotos/bilanol.i.ua
  • 500
  • 37
  • 0

Europska unija je odlučila uvrstiti u zakon novo kazneno djelo kojim se sankcioniraju najteži zločini protiv okoliša.

Naime, u četvrtak navečer u Bruxellesu, zastupnici Europskog parlamenta i članovi Europskog vijeća, odlučili su intenzivirati direktivu o zaštiti okoliša putem kaznenog prava. Ona sada uključuje odredbe koje izravno navode najteže slučajeve uništavanja ekosustava, kao što je uništavanje staništa i nezakonita sječa.

U priopćenju objavljenom na stranicama Parlamenta stoji kako nova pravila obuhvaćaju ažurirani popis djela povezanih s okolišem koja se kvalificiraju kao kaznena, na razini EU-a i povezanih sankcija, kako bi se osigurala učinkovitija provedba zakonodavstva EU-a o okolišu. Popis će uključivati, između ostalih kaznenih djela, uvoz i korištenje žive i fluoriranih stakleničkih plinova, uvoz invazivnih vrsta, nezakonito iscrpljivanje vodnih resursa i onečišćenje koje uzrokuju brodovi. Pregovarači su se dogovorili i o strožim sankcijama za takozvana kvalificirana kaznena djela, tj. ona koja uzrokuju uništavanje ekosustava ili staništa unutar zaštićenog područja ili štetu kvaliteti zraka, tla ili vode. To bi uključivalo kaznena djela usporediva s ekocidom s katastrofalnim rezultatima kao što su široko rasprostranjeno onečišćenje ili šumski požari velikih razmjera.

Zatvorske kazne i druge sankcije

Pojedinci, uključujući predstavnike poduzeća, koji počine kazneno djelo protiv okoliša sa smrtnom posljedicom, mogu biti osuđeni na zatvorsku kaznu od 10 godina. Za kvalificirana djela predviđena je kazna od osam godina zatvora, dok bi za ostala kaznena djela, ovisno o čimbenicima kao što su trajanje, težina ili povratnost štete, kazna bi bila pet godina zatvora.

Prekršitelji se također mogu suočiti s drugim sankcijama, poput novčanih kazni i obvezom ponovnog uspostavljanja oštećenog okoliša ili naknade za prouzročenu štetu. Isto se može očekivati i za tvrtke, kao i druge poput oduzimanja licenci, zabrane pristupa javnom financiranju ili zatvaranja.

Zaštita i obuka zviždača

Euparlamentarci su osigurali da osobama koje prijavljuju prekršaje bude pružena potpora, da će suci, tužitelji, policija i drugo pravosudno osoblje proći specijaliziranu redovitu obuku te da će države članice organizirati kampanje podizanja svijesti kako bi se smanjio kriminal protiv okoliša. Također mogu osnovati fond za potporu mjera prevencije i rješavanje posljedica prekršaja protiv okoliša.

U prekograničnim slučajevima, nacionalna tijela morat će surađivati ​​međusobno i s drugim nadležnim tijelima, poput Eurojusta, Europola ili Ureda europskog javnog tužitelja. Države članice također će morati pripremiti nacionalne strategije za borbu protiv kriminala protiv okoliša i prikupljati povezane statističke podatke, dok će Europska komisija morati redovito ažurirati popis kaznenih djela.

Kazneno djelo posebne težine

Iako operativni dio teksta ne uključuje izraz "ekocid", EU je jasno usvojila tekst koji je Europski parlament predložio ranije ove godine, a čiji je cilj rješavanje zločina na razini ekocida, kao i sve veći broj prijedloga zakona o ekocidu koji su već u postupku, kako u Europi, tako i diljem svijeta.

Rezultat je to višemjesečnih pregovora, trijaloga između Europskog vijeća, Komisije i Parlamenta koji su, između ostalog, razmatrali utvrđivanje "kvalificiranog djela" usmjerenog na sprječavanje i kažnjavanje najtežih djela protiv okoliša uključujući, kako preambula navodi, "slučajeve usporedive s ekocidom".

Ova je odluka uslijedila nakon jednoglasnog glasovanja Povjerenstva za pravna pitanja u ožujku 2023., kada je predloženo da "države članice osiguraju da se svako ponašanje koje uzrokuje ozbiljnu i rasprostranjenu ili dugotrajnu ili nepopravljivu štetu, tretira kao kazneno djelo posebne težine i sankcionira kao takvo u skladu s njihovim pravnim sustavima".

Nastavak je to na predloženu definiciju ekocida kao međunarodnog zločina koju je sastavio neovisni panel stručnjaka kojeg je okupila 2021 Stop Ecocide Fundacija. Riječ je o definiciji koja je izazvala brzo rastući interes vlada, pravnika, akademskih stručnjaka i medija diljem svijeta, stoji u priopćenju ove Fundacije. 

Konačni tekst je ovoga tjedna usklađen s duhom međunarodne definicije, a kao takav prvi puta na europskoj razini priznaje masovna uništavanja prirode kao zločin sam po sebi.

Razlog za nove vrste parnica 

Potreba javnosti za priznavanjem zločina ove vrste je neupitna i raste. Političari, nevladine i organizacije civilnog društva javno podržavaju uključivanje ekocida u direktivu već više od godinu dana, uz pomoć online peticije koju su organizirali WeMoveEU i Avaaz, a koja ima više od 616.000 potpisa.

"Kriminalna djela protiv okoliša šire se diljem svijeta te se smatraju jednako unosnim kao i trgovine drogom čime utječu na uništavanje životnih uvjeta na zemlji. Ovim tekstom Europska unija prihvaća jedan od najambicioznijih zakona na svijetu", poručila je Marie Toussaint, zastupnica u Europskom parlamentu, koja je imala središnju ulogu u pregovorima najavivši daljnju borbu kako, ističe ona, više nikada ne bismo mogli nauditi živim bićima u ime profita. Sada je bitno, navodi Toussaint, da države članice EU-a predlože amandman za uključivanje samostalnog zločina ekocida u Rimski statut Međunarodnog kaznenog suda.  

Istaknula je i da usvojeni tekst može biti razlog za nove vrste parnica u Europi, jer se, kaže ona, ovdje radi o pobjedi koja bi se trebala proširiti i izvan granica EU. "U europskom političkom kontekstu, ovaj je tekst točka podrške za sve one koji se bore za zaštitu okoliša na sudu i protiv nekažnjavanja tvrtki koje čine kriminalne aktivnosti i koje se prečesto oglušuju o zakone te rade na uništavanju ekološke demokracije u Europi", zaključila je. 

Korak bliže zaustavljanju uništavanja Zemlje 

Suosnivač i izvršni direktor Stop Ecocide Fundacije, Jojo Mehta ističe da je odobreni tekst iznimno važan korak i velika pobjeda za prirodu jer će značajno ojačati zaštitu okoliša putem kaznenog prava u cijeloj EU. "Ovo je za veliku pohvalu, a iz rezultata snažno rastuće inicijative za uvođenjem zakona o ekocidu možemo vidjeti da europskim državama neće dugo trebati da se angažiraju oko istog u svojim zakonodavstvima. Samo je pitanje vremena kada će ekocid biti priznat u kaznenom pravu na svim razinama", zaključio je. 

A da smo jedan korak bliže zaustavljanju uništavanja našeg planeta, smatra voditelj komunikacija u WeMove Europe, Giulio Carini. "Ovakav napredak je rezultat snage ljudi, nakon što je više od 600.000 potpisnika diljem Europe zatražilo od EU-a da ekocid proglasi zločinom", podsjetio je. 

Ove su godine prijedlozi ovog zakona razmatrani ili u postupku u Belgiji, Nizozemskoj, Italiji i Španjolskoj. Stop Ecocide International vjeruje da je to važan signal kreatorima politike EU-a da postoji istinska politička i kulturološka želja za pravnim djelovanjem usmjerenim na sprječavanje i kažnjavanje najtežih povreda prirode.

Idući je korak da usuglašeni nacrt zakona dobije službeno odobrenje Odbora za pravna pitanja i Europskog parlamenta u cjelini, kao i Vijeća, prije nego što može stupiti na snagu.


Tagovi

Direktiva o zaštiti okoliša Ekocid Zločin protiv okoliša Kazneno pravo Uništavanje staništa Nezakonita sječa Kazneno djelo 2021 Stop Ecocide Fundacija Marie Toussaint Jojo Mehta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

4. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva u Gospodarskom centru u Osijeku. Bilo je riječi o rezultatima poljoprivrede, uručeni su ugovori poljoprivrednicima, HAPIH je obilježio petu godišnjicu, a bilo je prilike i kušati domaće delicije