Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA baza podataka
  • 21.01.2019. 07:30

EFSA otvara svoje baze podataka javnosti

Podaci će biti dostupni na Knowledge Junctionu, EFSA-inom javnom repozitoriju, a prvi skupovi podataka bit će objavljeni već ove godine.

Foto: Bigstockphoto/Yastremska
  • 187
  • 25
  • 0

EFSA (Europska agencija za sigurnost hrane) je poduzela važan korak prema tome da postane organizacija s potpuno javnom bazom podataka obvezujući se na objavljivanje znanstvenih podataka koje koristi za istraživanja i praćenja te mnoge procjene rizika na razini EU.

EFSA navodi kako namjerava dijeliti podatke prikupljene u područjima kao što su:

  • navike potrošnje hrane,
  • ostaci pesticida u hrani,
  • kemijski kontaminanti i aditivi u hrani,
  • epidemije bolesti koje se prenose hranom i
  • antimikrobne rezistencije.

Knowledge Junction - EFSA-in javni repozitorij

Podaci će biti dostupni na Knowledge Junctionu, EFSA-inom javnom repozitoriju, koje je uspostavljeno radi poboljšanja transparentnosti, ponovljivosti i ponovnog korištenja dokaza u procjenama rizika za sigurnost hrane i hrane za životinje. Prvi skupovi podataka bit će objavljeni ove godine. Knowledge Junction je zajednica na Zenodo platformi i može joj pristupiti svatko s web pretraživačem.

Mary Gilsenan, voditeljica Jedinice za upravljanje dokazima EFSA-e, rekla je: "Učiniti te podatke javnima označit će značajnu prekretnicu za države članice koje pružaju toliko podataka koje koristimo, kao i za samu EFSA-u. Po prvi put, kada objavimo određene znanstvene rezultate, istovremeno ćemo učiniti dostupnim sve podatke koji se koriste u procjeni. To će nam omogućiti postupak objavljivanja podataka koji je pravovremen, usporediv, interoperabilan i pristupačan."

Javni podaci bit će ključni za donošenje kvalitetnijih odluka

Osim što je u skladu s jednim od ključnih strateških ciljeva EFSA-e - proširiti svoju bazu podataka i maksimizirati pristup svojim podacima - potez je dio širih napora EU za promicanje javnog pristupa podacima i informacijama.

Gilsenan je dodala: "Javni podaci ključni su čimbenik za transparentnost, odgovornost i donošenje odluka utemeljenih na dokazima. Prelazak s 'podataka na zahtjev' na 'proaktivni pristup podacima' po defaultu je pozitivan potez za EFSA-u i sve naše sudionike."

Izvješće su izradili EFSA-ini stručnjaci za podatke u bliskoj suradnji sa stručnjacima i tijelima država članica EU-a.

"Nadamo se da će naše izvješće pomoći u poticanju usvajanja politike javnih podataka u području sigurnosti hrane diljem Europe. Pristup javnim podacima može pomoći potrošačima u donošenju zdravih odluka, poboljšanju sustava praćenja sigurnosti hrane i poticanju inovacija u sektoru proizvodnje hrane", zaključila je Gilsenan.


Izvori

AgPress


Tagovi

EFSA Baza podataka Sigurnost hrane Javni podaci Knowledge Junction


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]