• Bacanje hrane
  • 15.11.2018. 07:30

EFSA olakšala doniranje hrane malim trgovcima u EU

EFSA razvila novi pristup upravljanja sigurnošću hranom koji centrima za distribuciju hrane, supermarketima, pubovima, restoranima i drugim malim trgovcima olakšava doniranje hrane.

Foto: Bigstockphoto/Wavebreak Media Ltd
  • 79
  • 8
  • 0

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) je razvila novi pristup upravljanja sigurnošću hranom koji malim trgovcima olakšava doniranje hrane. Pojednostavljeni sustav znači da trgovci ne moraju nužno imati detaljno znanje o specifičnim opasnostima. Sustav obuhvaća radnje za provjeru sigurnosti darovane hrane kao što je kontrola roka trajanja, održavanje hladnog lanca i osiguranje komunikacije između donatora i primatelja donacija.

Prema novom sustavu trgovci samo moraju biti svjesni da bi biološke, kemijske i fizikalne opasnosti ili alergeni mogli biti prisutni i da propust kod poduzimanja ključnih kontrolnih aktivnosti, kao što je odvajanje sirovih od kuhanih proizvoda, može predstavljati rizik za potrošače.

Smanjenje bacanja hrane 

Pristup je namijenjen centrima za distribuciju hrane, supermarketima, pubovima, restoranima i drugim malim trgovcima. Osiguravanje sigurnosti darovane hrane predstavlja poseban izazov, jer se može raditi o hrani neposredno pred istek roka trajanja, ili je više sudionika uključeno u lanac doniranja hrane. Znanstveno će mišljenje pomoći donatorima i primateljima hrane (bankama hrane i drugim dobrotvornim organizacijama) definiranjem pojednostavljenih sustava upravljanja sigurnošću hrane kako bi se osigurala preraspodjela sigurne hrane onima kojima je to potrebno.

"Ovaj jednostavniji pristup čiji je razvoj zatražila Europska komisija, nakon pozitivnog iskustva s prethodnim znanstvenim savjetom vezanim za to pitanje, trebao bi malim trgovcima olakšati doniranje hrane. To bi osobito trebalo pomoći smanjenju bacanja hrane – što je prioritet za EU", izjavila je Marta Hugas, vodeća znanstvenica EFSA-e. 

Velika uloga trgovaca 

Novi pristup koristi jasne dijagrame toka s ciljem sažimanja faza proizvodnje te jednostavne tablice koji vode trgovce kroz proces upravljanja sigurnosti hrane, od identifikacije opasnosti do kontrolnih mjera, u skladu s postojećim regulacijama. Dijagrami i tablice su generičke i subjekti u poslovanju s hranom ih mogu prilagoditi vlastitim poslovnim aktivnostima.

U prethodnom znanstvenom mišljenju, EFSA je razvila jednostavan sustav upravljanja sigurnošću hrane za pet vrta malih prehrambenih djelatnosti, a to su mesnice, pekare, ribarnice, trgovine prehrambenim proizvodima i trgovine sladoledom. 

U 2017. od viška nahranjeno tek 8,1 milijuna ljudi

Do sada se preraspodjeljivao samo mali dio viška hrane u EU. U 2017. godini Europska federacija banaka hrane okupila je 44.700 dobrotvornih organizacija koje su osiguravale 4,1 milijuna obroka dnevno za 8,1 milijuna ljudi. 

Revidirano zakonodavstvo o otpadu u EU, usvojeno u svibnju 2018. godine, poziva zemlje EU da poduzmu mjere za smanjenje bacanja hrane u svakoj fazi lanca opskrbe hranom, da prate i izvještavaju o razinama bačene hrane, temeljene na zajedničkoj metodologiji za mjerenje bačene hrane, a koju će usvojiti Europska komisija. 

EU planira smanjiti količinu bačene hrane za 50% do 2030. godine

Ovakva će odluka, nadamo se, doprinjeti rješavanju ogromnog problema jer se svakodnevno treba podsjećati na činjenicu da je broj pothranjenih ljudi u svijetu, u 2017. godini porastao na 821 milijun


Izvori

AgPress


Tagovi

EFSA Doniranje hrane Bacanje hrane Sigurnost hrane


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Godina je na izdahu.
Rekli bismo “neka više”.

- Po čemu ćete pamtiti 2020. godinu?
- Imate li velike planove od 2021. godine?

Foto: Tomislav Januš