Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacije
  • 17.04.2014. 12:40

Edukacije za eko proizvođače - "Pannonia organica"

Hrvatsko-srpski projekt Pannonia Organica eko proizvođačima i onima koji to žele postati, nudi bogat program edukacija!

Foto: depositphotos.com
  • 703
  • 48
  • 0

Prvi ciklus edukacija u sklopu projekta Pannonia organica s prekograničnom suradnjom Hrvatske i Srbije, pod nazivom “Održivi razvoj, nove ekonomije i eko poduzetništvo” započeo je početkom tjedna u Poduzetničkom inkubatoru Bios u Osijeku. Nositelji ovog projekta su Općina Bilje i Zelena mreža Vojvodine, dok su partneri Centar za poduzetništvo Osijek, Tržnica Osijek, Ecorural Net, udruga za ekološku i tradicijsku proizvodnju i ruralni turizam iz Osijeka, Zdravo organic iz Selenče u Srbiji i beogradski Inno Focus. Ovaj projekt, vrijedan ukupno 377.843 eura, od čega se iz Europske unije financira nešto više od 80 posto iznosa, namijenjen je proizvođačima ekološke hrane i ostalim sudionicima u istraživanju i razvoju te preradi, proizvodnji i distribuciji ekoloških proizvoda. A cilj projekta je stvaranje dinamične međudržavne mreže ekoloških proizvođača Panonnia organica.

Cilj projekta je i unapređenje prekogranične trgovinske suradnje između proizvođača organske hrane u cilju bolje promocije njihove ponude u istočnoj Slavoniji i zapadnoj Vojvodini. Očekivani rezultati projekta su identificiranje i mapiranje najmanje 100 proizvođača organske hrane, izrada karte proizvođača zdrave hrane, popunjenje baze podataka podacima o proizvođačima organske hrane i izrada web portala, identificirani novi kanali distribucije i nova tržišta za proizvođače organske hrane, kupnja kuhinjskog inkubatora za potrebe edukacijskih aktivnosti i održivosti projekta te organizacija sajma u Osijeku i Novom Sadu.

Ratari u Slavoniji vode u ekološkoj proizvodnji

Kako je na navela voditeljica radionice, Ljiljana Olujić iz udruge Ecorural Net, Osječko-baranjska županija prednjači u Hrvatskoj po broju registriranih ekoloških proizvođača te se računa da ih ima više od 200. Među njima je čak 80 posto proizvođača ratarskih kultura. Vrlo su male površine s ekološkom proizvodnjom povrća i začinskog i ljekovitog bilja, a razina finalizacije proizvodnje na vrlo je niskoj razini, kako navode za Glas Slavonije iz Ecorural Net-a.

Ovog tjedna, polaznici su imali prilike slušati o konceptu održivog razvoja (EU i nacionalna strategija), ekologiji i ekonomiji, ekološkom otisku poljoprivrede i prehrambene industrije - globalno i lokalno, ekološkom profilu gospodarstva - stvarnom stanju, potrebama i perspektivi, "zelenoj ekonomiji“ u EU, Hrvatskoj, Osječko-baranjskoj županiji, a od utorka 22. travnja, na programu je:

  • Utorak, 22. travnja 2014., od 10:00-15:00 sati -

Ekološko poduzetništvo - dobri duh održivog razvoja (nastanak, definicija i koncept ekološkog poduzetništva, scenarij komedije nasuprot scenarija tragedije: (eko) optimizam s pokrićem, primjeri rješavanja konkretnih problema (pokretanje/povezivanje poduzetništva) navedenih u mapiranju prema „scenariju komedije“ )

  • Srijeda, 23. travnja 2014., od 10:00-15:00 sati

U (eko) mreži - nova produktivnost kroz različite modele udruživanja (od kruga do otvorene spirale: novi modeli stvaranja novih vrijednosti (od recikliranja do up-cyclinga) i novih poslova, primjeri mogućih/nužnih poveznica eko-proizvođača u OBŽ)

  • Četvrtak, 24. travnja 2014., od 10:00-15:00 sati

"Zeleni komadići“ koji nedostaju (što su to „zeleni poslovi“ - globalni trendovi i primjeri „zelenih poslova“ i eko-poduzetništva, pregled projektnih ideja eko-proizvođača u OBŽ (prema rezultatima mapiranja) i odabir tri teme i tri tima za završnu radionicu)

  • Petak, 25. travnja 2014., od 10:00-15:00 sati

Znate li što je sinergija? 3 + 3 > 6 (tri poduzetnička profila za jedinstveni portret: možemo li (barem virtualno) kreirati funkcionalnu gospodarsku cjelinu (cilj: uvezati tri zasebne projektne ideje za eko-poduzetništvo u funkcionalnu cjelinu, inicijative za umrežavanje)

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Panonnia organica Centar za poduzetništvo Ljiljana Olujić Ecorural net Mreža eko proizvođača Baze podataka Kanali distribucije Kuhinjski inkubator Karta proizvođača Edukacijske aktivnosti Održivi razvoj Eko poduzetništvo Baze podataka Distrib


Autor

Ivana Vasic

Više [+]

Terenska reporterka i vanjska suradnica portala Agroklub sa dugogodišnjim iskustvom na hrvatskoj novinarskoj sceni. U slobodno vrijeme bavi se vinogradarstvom i voćarstvom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/