Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Statistika
  • 03.10.2023. 16:30

DZS: Vrijednost poljoprivredne proizvodnje rasla za 18,2 posto

Poljoprivredna djelatnost je u 2022. godini ostvarila vrijednost proizvodnje od 24,5 milijardi kuna, navode iz Državnog zavoda za statistiku.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 696
  • 79
  • 0

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, poljoprivredna djelatnost je u 2022. godini ostvarila vrijednost proizvodnje od 24,5 milijardi kuna, što je u odnosu na prethodnu godinu porast od 18,2 posto.

Kako navode, vrijednost međufazne potrošnje iznosila je 12,9 milijardi kuna. Inače, ona označava vrijednost utrošenih inputa u poljoprivrednu proizvodnju i iskazuje se u kupovnim cijenama.

Nadalje, bruto dodana vrijednost u 2022. iznosi 12.938 milijuna kuna i u odnosu na prethodnu godinu viša je za 17,8 posto, stoji u podacima DZS-a. Bruto dodana vrijednost u baznim cijenama jednaka je razlici poljoprivredne proizvodnje u baznim cijenama i međufazne potrošnje u kupovnim cijenama.

Također, pišu da je faktorski dohodak povećan u odnosu na godinu ranije za 15,2 posto i iznosio je 14,6 milijardi kuna. On je jednak neto dodanoj vrijednosti od koje su oduzeti porezi na proizvodnju, a dodane su subvencije na proizvodnju, stoji u pojašnjenju DZS-a.


Tagovi

DZS Poljoprivredna djelatnost Međufazna potrošnja Faktorski dohodak


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.