Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inflacija
  • 17.08.2022. 16:30

DZS: Inflacija u Hrvatskoj dosegnula rekordnih 12,3 posto

U srpnju bilježimo najvišu stopu inflacije od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke.

Foto: Depositphotos/hurricanehank
  • 322
  • 83
  • 0

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u srpnju 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica poskupljenja goriva i hrane.

One dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju su u odnosu na lipanj porasle 0,4 posto, dok su u odnosu na srpanj prošle godine skočile 12,3 posto, pokazuje izvješće DZS-a, objavljeno u srijedu. Rast od 12,3 posto predstavlja ubrzanje u odnosu na lipanj, kada su porasle 12,1 posto na godišnjoj razini.

To je već treći mjesec zaredom kako su porasle po dvoznamenkastim stopama. "Kumulativno je u prvih sedam mjeseci indeks porastao 9,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj je razini u srpnju najveći porast u prosjeku zabilježen u skupini prijevoz, za 19,2 posto, te hrane i bezalkoholna pića, za 18,3 posto. U restoranima i hotelima su na godišnjoj razini u prosjeku porasle 16,8 posto.

S rastom od 14,1 posto prate ih cijene pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva, dok su one rekreacije i kulture porasle 10 posto. Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva skuplji su 9,7 posto, a odjeće i obuće 5,5 posto.

"Očekujemo kako će povišene, dvoznamenkaste stope rasta, ostati prisutne i u narednim mjesecima, dok bi se određeno blago smirivanje moglo zabilježiti tek s približavanjem kraja godine", navode analitičari RBA. To će, smatraju, uglavnom biti posljedica učinka baznog razdoblja i, u manjoj mjeri, usporavanja gospodarske aktivnosti.

"Naime, ne očekujemo pad cijena energije i hrane, već tek usporavanje i možebitno smirivanje na trenutno povišenim razinama. Stoga će prema našoj procjeni u 2022. godini Hrvatska zabilježiti najveću stopu inflacije u svojoj novijoj povijesti", kažu analitičari koji u ovoj godini očekuju prosječnu inflaciju od 9,2 posto, a možda i višu.

Smatraju da će se dio inflatornih pritisaka prenijeti na iduću godinu. "U uvjetima nastavka geopolitičkih napetosti, poprilično je izgledno da će one energije ostati povišene, ali se njihovo administrativno limitiranje u nekom trenutku mora popustiti, što će dovesti do odgođenog podizanja cijena određenih proizvoda i usluga", zaključuju analitičari RBA.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Inflacija DZS Cijene Stopa inflacije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]