Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kave
  • 28.01.2024. 18:00

Dvije su dominantne sorte kave - odakle stižu?

Jak ili nježan okus, s više ili manje kofeina. Što je vaš izbor?

Foto: Depositphotos/Alp_Aksoy
  • 478
  • 46
  • 1

Ljubiteljima kave je teško zamisliti početak dana bez ovog toplog napitka. Stoljećima je sinonim za opuštanje i izgovor za druženje. Za pripremu su neophodni prženi i samljeveni plodovi grmolike biljke koja pripada porodici Rubiaceae i rodu Coffea koji obuhvaća 129 vrsta.

Za proizvodnju napitka se uzgaja oko 100 vrsta koje se razlikuju po kvaliteti i organoleptičkim osobinama.

Dvije su najčešće - Arabica (Coffea arabica) i Robusta (Coffea canephora) . Na prvi pogled vrlo sliče, ali u sebi kriju i velike razlike. Zajedno čine oko 95 posto proizvodnje, a najviše je zastupljena Arabika s oko 70 posto.

Nježni okus u šalici

Arabica daje slađi, nježniji i puniji okus s razvijenim aromama. Odlikuje se nižim sadržajem kofeina od 0,8 do 1,4 posto. Sadržaj šećera se kreće od šest do sedam posto. Vodi porijeklo iz Etiopije, a danas je rasprostranjena u tropskim krajevima širom svijeta. Južna i Centralna Amerika i istočna Afrika su vodeće regije njene proizvodnje. Na tržištu postiže veću cijenu, jer je zahtjevnija prema uvjetima i osjetljivija.

Stabla su nešto osjetljivija i odgovara im ujednačena temperatura u rasponu od 15 do 25ºC. Najbolje uspijevaju u hladu, na lokacijama gdje ima dovoljno zemljišne vlage. U prirodi se susreće na planinskim padinama na višim nadmorskim visinama, okružena drvećem koje joj pruža zaštitu.

Jaki okus Robuste

Ova kava vodi porijeklo iz zapadne Afrike, područja Konga. Na njenu proizvodnju otpada 30 posto. Uglavnom se uzgaja u Africi, Indoneziji i Indiji. Biljke su veoma otporne na bolesti i štetnike, lako se prilagođavaju različitim uvjetima. Odgovara joj niža nadmorska visina i viša temperatura od 20 do 30ºC. Ima veći prinos.

Okus je jak, dok je aroma slabije razvijena, ali je veoma ugodna. Ima veći sadržaj kofeina, od 1,7 do 4 posto. Sadržaj šećera se kreće oko tri posto. Često se koristi za pripremu raznih mješavina i za proizvodnju instant kave. Prednost joj daju ljudi koji vole napitak jakog okusa s blagim osjećajem gorčine.

Koji okus vi preferirate, otkrijte nam u komentaru ispod teksta


Tagovi

Kava Vrste kave Ispijanje kave Jaka kava Kava arabica Kava robusta


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]