Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatski ciljevi
  • 14.10.2020. 07:30

Dušična gnojiva prijete klimi, zamjene nema, a hranu moramo proizvoditi - kako dalje?

Emisije N2O iz poljoprivrede porasle su za 1,4% godišnje. Znanstvenici tvrde da postoji mnogo prostora za poboljšanje učinkovitosti njegove upotrebe, uključujući vrijeme, brzinu i način primjene na biljke i tlo.

Foto: Bigstock/artursfoto
  • 423
  • 34
  • 0

Sve veća upotreba gnojiva na bazi dušika za proizvodnju hrane povećava emisije dušikovog oksida (N₂O), manje poznatog stakleničkog plina, tako prijeteći naporima da se globalno zagrijavanje održi na međunarodno dogovorenim granicama, upozorili su znanstvenici u studiji objavljenoj u časopisu Nature.

Ovu je tvar stvorio čovjek, a oštećuje ozonski omotač Zemlje. Njegova razina u atmosferi porasla je za 20% od 1750. godine, dok su emisije porasle za 30% posljednja četiri desetljeća i to zbog ljudske aktivnosti.

Fokus u suzbijanju emisija plinova koji zagrijavaju klimu je do sada uglavnom bio na ugljikovom dioksidu i metanu, a znanstvenici smatraju da je N₂O zanemaren.

Rastu emisije zbog sve veće primjene gnojiva

U petogodišnjoj studiji, znanstvenici iz 48 institucija širom svijeta mjerili su i izračunavali prirodne i ljudske izvore emisija N2O od 1980. do 2016. godine. Otkrili su da su one iz poljoprivrede porasle za 1,4% godišnje.

Iako su dušična gnojiva presudna za povećanje produktivnosti usjeva i poboljšanje sigurnosti hrane širom svijeta, ona mogu prouzročiti velike ekološke izazove. U stratosferi, N₂O se može razgraditi i stvoriti druge molekule koje uništavaju ozonski omotač koji štiti planet od ultraljubičastog zračenja. Kao zagađivač klime, ovaj se kemijski spoj može zadržati u atmosferi desetljećima.

Nije samo poljoprivreda kriva za emisije metana, tu su i fosilna goriva

"Nemamo zamjenu za dušičnu gnojidbu, a biljkama je potreban taj element jer pokušavamo proizvesti puno hrane na malom području", rekao je Canadell iz australijske Organizacije za znanstvena i industrijska istraživanja Commonwealtha.

"No, postoji mnogo prostora za poboljšanje učinkovitosti njegove upotrebe, uključujući vrijeme, brzinu i način primjene na biljke i tlo", dodao je.

Zbog N₂O bi temperature mogle porasti za 3°C?

"Ako se emisije ne smanje, prosječne globalne temperature mogle bi porasti za čak 3°C", napomenuo je koautor Parvadha Sintharalingam s britanskog sveučilišta East Anglia.

Pariški sporazum iz 2015. godine o klimatskim promjenama obvezao se ograničiti globalno zagrijavanje ispod 2°C kako bi se izbjegli najgori utjecaji klimatskih promjena, za koje znanstvenici kažu da bi mogle uključivati ​​nestašicu hrane i vode te masovno raseljavanje.

"Ova studija poziva na hitne mjere za kontrolu emisija N₂O. Ako to ne učinimo, da bismo postigli pariške ciljeve, morat ćemo još strože kontrolirati druge stakleničke plinove poput CO₂ i metana", upozorio je Suntharalingam.

Jedino Europa smanjila emisije

Najveći regionalni doprinos globalnim emisijama N₂O su Istočna Azija, Južna Azija, Afrika i Južna Amerika, a Brazil, Kina i Indija bilježe najveći rast, navodi se u studiji.

Europa je jedina regija koja ih je uspješno smanjila tijekom posljednja dva desetljeća, prema Wilfriedu Winiwarteru, višem istraživaču u Međunarodnom institutu za primijenjenu sustavnu analizu sa sjedištem u Beču.

Dodavanje kamene prašine u zemlju povećava plodnost i smanjuje globalnu emisiju CO2?

Prema studiji, emisije ovog kemijskog spoja iz europskih poljoprivrednih tala smanjile su se za 21% između 1990. i 2010., a one iz postrojenja dušične kiseline u državama članicama EU smanjile su se s 11 na 3% između 2007. i 2012.

Mjere koje su ih smanjile uključivale su napore na redukciji onečišćenja podzemnih voda uzrokovanih ulaskom dušika u rijeke i tehnologiju koja omogućava precizniju primjenu gnojiva. "Europa je također instalirala opremu za suzbijanje emisija iz industrijskih postrojenja koja proizvode dušičnu kiselinu", zaključio je Winiwarter.


Tagovi

N2O Dušikov oksid Dušična gnojiva Pariški sporazum Klimatski ciljevi Globalno zatopljenje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]