Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 04.11.2008.

Državno zemljište u funkciji proizvodnje hrane

Ukidaju se prioritetne koncesije na zemljište. Državno poljoprivredno zemljište (532.602 hektara) je veliki resurs koji se mora staviti u funkciju veće proizvodnje hrane, kaže ministar Božidar Pankretić

  • 827
  • 41
  • 0

Zakon o poljoprivrednom zemljištu, koji se nalazi u saborskoj proceduri, ukinut će »prioritetnu koncesiju«, kojom su državno zemljište (12.817 hektara) zadržavale tvrtke koje su u međuvremenu privatizirane.

Božidar Pankretić, ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, kazao nam je da su time koncesionari dugo bili u privilegiranom položaju, mahom na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, koja nisu uspjela okrupniti svoje posjede. S druge strane, u sređivanju stanja s državnim poljoprivrednim zemljištem napravljen je veliki iskorak.

»Prije osam godina imali smo na raspolaganju 250.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a sada 532.602 hektara. Ukupno imamo 2,7 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta od čega je obradivo 1,7 milijuna hektara. To je veliki resurs, koji se mora staviti u funkciju, jer se na jednu uložen kunu dobije 10 kuna«, napominje Pankretić.

O 532.602 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta odlučivat će ubuduće jedinice lokalne samouprave, općine i gradovi, što će se koordinirati na županijskoj razini. »Jedan dio tog zemljišta, ovisno o okolnostima i potrebama, bit će prodan, drugi dio dan u zakup, treći će ući u dugogodišnju koncesiju, dok je manji dio predviđen i za vraćanje prijašnjim vlasnicima«, kaže ministar. Sigurno je da će to, dodaje, bitno pripomoći u većoj domaćoj proizvodnji hrane i produktivnosti naših proizvođača.

Programima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države za prodaju planirano je 219.005 hektara poljoprivrednog zemljišta, a dosad je prodano samo 38.189 hektara ili 17 posto od planiranoga. Pankretić kaže da se planira povećati prodaja poljoprivrednog zemljišta, a to je moguće postići tek kada se sredi zemljišno-knjižno stanje, potrebna geodetska izmjera, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na zemljištu, što je vrlo dugotrajan i skup proces. Za prodaju je još ostalo 180.816 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Programima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države za zakup je planirano 122.710 hektara, a do sada je dano u zakup 61.599 hektara ili 50 posto od planiranoga. Za zakup je još ostalo 61.111 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države.

U koncesiji 53.389 hektara

Programima raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države za koncesiju je planirano 123.609 hektara, a do sada je u koncesiju dano 53.389 hektara, što je 43 posto planiranoga. Za koncesiju je još ostalo 70.220 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Od početaka raspolaganja (1995.) do sada je zaključeno ugovora za 282.095 hektara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države. Najviše površina dano je u zakup (56 posto), prodano je 23 posto, a u koncesiji je 19 posto.
Marinko Petković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto #Životinje "Lonjsko Polje" gdje životinje imaju slobodnu ispašu,gdje uživaju u hladovini.Jedino ova odvažna krava uživa u zrakama sunca koje prolaze kroz krošnje šume,i čeka da ju netko fotografira, a ja sam taj tko je imao tu sr... Više [+]