Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 28.02.2020. 15:00

Drugi val dolazi, skakavci će pojesti sve usjeve 19 milijuna gladnih ljudi

Uganda je rasporedila vojsku. Kenija je obučila stotine kadeta za primjenu pesticida, a u Somaliji su sigurnosne snage gađale skakavce iz protuzračnih topova zatamnjujući nebo. Svi oni strahuju od kiše koja se očekuje u ožujku.

Foto: YouTube/JOHNNY REY G. SALINANA
  • 1.586
  • 404
  • 0

Zemlje Istočne Afrike natječu se s vremenom kako bi spriječile nove rojeve skakavaca da opustoše njihove usjeve i hranu nakon najgore najezde tih štetnika u povijesti.

Već smo pisali o najezdi ovih kukaca u Africi gdje roj na jedan km2 u jednom danu može pojesti hrane koliko je potrebno da se nahrani 35.000 ljudi i to u zemljama koje se već bore protiv gladi.

Zastrašujuća najezda skakavaca: Jedan roj pojede hrane za 35.000 ljudi

Osim nedostatka stručnosti u kontroli suzbijanja štetnika, u Keniji je ponestalo i pesticida, Etiopiji je potrebno više aviona za tretiranje, a u Somaliji i Jemenu ne postoji sigurnost za istrebljivače jer se u tim zemljama vode građanski ratovi, navodi reuters

Pogoršani klimatski uvjeti stvaraju idealne uvjete za najezdu

Znanstvenici kažu da se rojevi skakavaca u toj regiji bilježe još iz biblijskih vremena, ali neobični i pogoršani klimatski uvjeti stvorili su idealne okolnosti za povećanu brojnost ovih kukaca. Sve toplija mora stvaraju više kiše, što pogoduje buđenju latentnih jajašaca, a ciklona pogoduje širenju te rojevi postaju sve veći i učestaliji.  

U Etiopiji su skakavci stigli do vrlo plodne zemlje u dolini Rift te opustošili pašnjake u Keniji i Somaliji. Rojevi dnevno mogu prijeći i do 150 km i sadržavati između 40 i 80 milijuna jedinki po km2.

Brojnost skakavaca u Africi bi mogala porasti za 400 puta

Ako ne budu nadzirani, broj skakavaca u Istočnoj Africi bi do lipnja mogao bi porasti za 400 puta. To bi uništilo žetvu u regiji s više od 19 milijuna gladnih ljudi, upozorila je UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Uganda je rasporedila vojsku. Kenija je obučila stotine kadeta za primjenu pesticida, a u Somaliji su sigurnosne snage gađale skakavce iz protuzračnih topova zatamnjujući nebo. Svi oni strahuju od kiše koja se očekuje u ožujku. Ličinke sljedeće generacije već su spremne za napraviti štetu, a farmeri se boje za budućnost usjeva.

"Drugi val dolazi, skakavci će pojesti sve posijane usjeve", rekao je za reuters Cyril Ferrand, šef ureda FAO-a u Istočnoj Africi. Poljoprivreda u toj regiji čini trećinu ekonomskog učinka, dosadašnje štete se još uvijek zbrajaju, a FAO koristi satelitske snimke za njihovu procjenu.

Zabrinutost zbog nedostatka pesticida i aviotretiranja

"U Keniji, bogatijoj i stabilnijoj zemlji te regije, skakavci su uglavnom na sušnom sjeveru, a unatoč suhoj klimi neke kulture su pogođene", rekao je Stanley Kipkoech, visoki dužnosnik Ministarstva poljoprivrede. Ovog je mjeseca toj zemlji ponestalo pesticida, a poljoprivrednici su mogli jedino bespomoćno promatrati kako njihove usjeve proždiru skakavci.

"U Etiopiji vlada može priuštiti samo 4 aviona za zračno prskanje, a potreban im je dvostruko veći broj kako bi se spriječili napadi prije berbe u ožujku", kaže Zebdewos Salato, direktor zaštite bilja u Ministarstvu poljoprivrede. Nadodaje da im ponestaje vremena i pesticida unatoč tome što etiopska tvornica tih kemijskih sredstava radi punom brzinom.


Tagovi

Najezda skakavaca Skakavci Afrika Glad Rojevi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kineski uvoz žitarica i uljarica ostat će na rekordnoj razini

Unatoč nedavnom nizu otkazivanja prethodno ugovorenih količina, kineski uvoz žitarica i uljarica ove će godine ostati visok. Kupnju potiču niže globalne cijene i manjkovi...

Više [+]