Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekarska kriza
  • 08.09.2015. 15:40

Domaći farmeri trpe neizravne štete ruskog embarga!

Nije se našla zamjena za rusko tržište tako da su na europskom tržištu ostali jako veliki viškovi - Unija je u Rusiju izvozila 12 milijardi eura i sada je ta roba ostala na unutarnjem tržištu, zbog čega su se farmeri našli u velikim problemima zbog pada cijena.

Foto: vpz.com
  • 209
  • 18
  • 0

"Izravna šteta za hrvatsko gospodarstvo nije velika jer mi, nažalost, nismo imali veliki izvoz u Rusiju, nešto malo više od 15 milijuna eura. Mnogo je veća indirektna šteta zbog velike količine robe koja je ostala na unutarnjem europskom tržištu u svim sektorima, posebice kod mliječnih i mesnih proizvoda.

Nije se našla zamjena za rusko tržište tako da su na europskom tržištu ostali jako veliki viškovi - Unija je u Rusiju izvozila 12 milijardi eura i sada je ta roba ostala na unutarnjem tržištu, zbog čega su se farmeri našli u velikim problemima zbog pada cijena", rekao je hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Osobito je teško u baltičkim i istočnoeuropskim zemljama, uključujući i Hrvatsku, gdje je cijena mlijeka niža od troškova proizvodnje. Osim ruskog embarga, na pad cijena u Europi utjecali su i ukidanje kvota na mlijeko ovoga proljeća te smanjenje potražnje iz Kine.

Zatvoren pristup glavnom izvoznom tržištu EU

Na stotine prosvjednika bacalo je kamenje, jaja i petarde na policajce te su traktorima pokušali probiti kordon jučer u Bruxellesu, dok je o njihovoj sudbini raspravljalo Vijeće ministara u obližnjem parlamentu. U sukobima je ozlijeđen najmanje jedan policajac.

Najviše ih je pogodio, bez sumnje, ruski embargo na uvoz mlijeka iz EU, koji je uveden kao odgovor na europske sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. Ta je zabrana zatvorila pristup glavnom poljoprivrednom izvoznom tržištu Europske unije, vrijednom oko 5,5 milijardi eura na godinu. Ministri su odgovorili sa 500 milijuna eura hitne pomoći, što je samo kratkoročno rješenje za mliječni sektor, kažu farmeri, ali dobar znak kako ovu krizu i oni počinju shvaćati ozbiljno.

Foto: vpz.com


Tagovi

Izvozno tržište Prosvjed Ruski embargo Tihomir Jakovina Izvoz mlijeka Pad cijena Prosvjed Cijene mesa Cijene mlijeka Propadanje gospodarstava EU tržište


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."