Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Djetinjstvo na farmi
  • 11.11.2020. 07:30

Dokazano: Djeca koja odrastaju na farmama manje obolijevaju od astme

Na farmi djeca dolaze u kontakt s čimbenicima iz okoline koji u interakciji s njihovim crijevnim mikrobiomom proizvode zaštitni učinak protiv astme, tvrdi dr. Martin Depner.

Foto: Depositphotos/stefanocarella
  • 669
  • 968
  • 0

Djeca koja odrastaju na farmi žive zdravije, tvrde znanstvenici iz Helmholtz Zentruma, njemačkog istraživačkog centra za okoliš i zdravlje u Münchenu te istraživači sa Sveučilišta Ludwig Maximilians u Münchenu (LMU).

Između ostalog, potvrdili su da imaju i manji rizik od razvoja astme, stoji u priopćenju centra.

Crijeva utječu na imunološki sustav

Jedan od razloga ima li dijete astmu ili ne može ovisiti o zdravstvenom stanju crijeva. Čim ugledamo svjetlo dana, naš imunološki sustav mora se nositi s malim organizmima iz okoline, takozvanim mikrobiomima.

Budući da su crijeva naš najveći imunološki organ, sazrijevanje ovoga sustava izravno je povezano sa sazrijevanjem kolonizirajućih bakterija, takozvanog crijevnog mikrobioma, a što se odvija u prvoj godini života.

Približiti poljoprivredu djeci jer jedu sve manje voća, povrća i mlijeka

Nakon toga se njegov sastav stabilizira i prati nas cijeli život. Što bolje sazrije, to ima više bakterija koje proizvode kratkolančane masne kiseline. One pak pomažu u zaštiti od astme.

Boravak u staji ima pozitivan utjecaj

Tijekom istraživanja znanstvenici su otkrili da utjecaji specifični za farme, poput boravka u stajama za životinje, imaju snažan, pozitivan utjecaj na crijevni mikrobiom iako su isprva očekivali da će to biti zbog prehrane.

"Na farmi djeca dolaze u kontakt s čimbenicima iz okoline koji u interakciji s njihovim crijevnim mikrobiomom proizvode zaštitni učinak protiv astme", zaključuje dr. Martin Depner, biostatističar iz Helmholtz centra u Münchenu. Dakle, okoliš igra veliku ulogu u razvoju imuniteta, posebono kada je riječ o astmi.

Za svoje su istraživanje znanstvenici analizirali uzorke stolice od više od 700 djece u dobi od 2 do 12 mjeseci, od kojih su neka odrasla na farmama.

Podsjećamo, nedavno je provedeno istraživanje u kojem je dokazano da djeca koja konzumiraju punomasno mlijeko imaju manju vjerojatnost da će imati prekomjernu tjelesnu težinu i biti pretila za razliku od one koja konzumiraju ono s manjim udjelom masnoće.

Punomasno mlijeko ne izaziva pretilost kod djece?

Također, Zavod za zdravstvo Velike Britanije je istaknulo da masnoća u mlijeku osigurava važne kalorije za malu djecu, a također sadrži esencijalne vitamine. Za stariju i odrasle preporučuju mlijeko niže masnoće jer već u ostaloj prehrani koriste previše masti što može rezultirati težinom u želucu.


Tagovi

Istraživanje Djeca Farme Astma Odrastanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]