Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Katastarske izmjere
  • 12.05.2014. 12:00

Do jeseni gotove katastarske izmjere na terenu

Već godinama RH pokušava uspostaviti sustav registracije nekretnina i uskladiti podatke zemljišnih knjiga i katastra. Postojeći podaci o vlasništvu i drugim pravima na parcelama na većini područja ne odgovaraju stvarnom stanju na terenu. Državna Geodetska Uprava u suradnji s lokalnim samoupravama financira katastarske izmjere za pojedine općine. Očekuju se potpuno nove katastarske i zemljišno-knjižne evidencije sa jedinstvenim stanjem podataka.

  • 1.212
  • 127
  • 0

Prepoznajete li se u ovoj situaciji? Iz nekog razloga zatrebao vam je gruntovni izvadak za neku vašu oranicu, livadu ili šumu. Otišli ste u gruntovnicu, dobili traženi dokument, no umjesto vas, kao vlasnici nekretnine još uvijek su upisani vaši pradjedovi, ujaci, susjedi ili čak osobe za koje nikada niste ni čuli. A znate da je oranica već godinama vaša, jer ste je na ostavinskoj raspravi naslijedili od pokojnih roditelja koji su joj bili vlasnici desetljećima. A oni na jednak način - naslijedili od svojih. Po vama je stvar vlasništva čistija da ne može bolje, no papiri kažu da to ni približno nije tako. U čudu tražite objašnjenje službenika, no on vam odgovara da su razlog nesređene gruntovne knjige i da je takva situacija više manje u cijeloj zemlji. I nažalost, nije vam lagao.

Crveni stupići za bolju vidljivost međa

Nesređene gruntovne knjige jedan su od velikih hrvatskih problema. Ako ste odlučili uzeti stvar u svoje ruke i ishoditi čiste papire za barem jednu parcelu, morali ste angažirati odvjetnika koji je pred mjerodavnim sudom pokrenuo postupak, pronaći žive nasljednike svih onih osoba koje se, umjesto vas, vode kao suvlasnici vaše zemlje i čekati, nerijetko i po nekoliko godina da i službeno postanete vlasnikom nekretnine koja je već godinama vaša. Naravno, sve to vam je i sasvim solidno ispraznilo novčanik. No, što je tu je, sad barem imate crno na bijelo da je vaša nekretnina doista vaša, iako u stvarnosti ta činjenica možda nikada nije niti bila sporna. Barem ne vama. Stoga katastarske izmjere koje je Državna geodetska uprava prije 10-ak godina počela u suradnji s više od stotinjak hrvatskih općina i gradova, koji ujedno i sufinanciraju te zahtjevne projekte, itekako puno znače. Jer na gruntovnom izvatku napokon i službeno postajete vlasnik svoje nekretnine, a da iz vlastitoga džepa niste morali izdvojiti niti kune.

Izmjere su pokazale da bi poljski put trebalo biti

na mjestu ove šikare

Trenutačno se, prema riječima ravnatelja Državne geodetske uprave dr.sc. Danka Markovinovića, ovakve izmjere provode na području 107 katastarskih općina u Hrvatskoj, dok je njih više od 550 zainteresirano da se posao proširi i na njihova područja. No, kojim intenzitetom će se stvari odvijati, ovisi naravno u prvome redu o novcu, ali i o kojem dijelu Hrvatske je riječ, jer način sufinanciranja nije svugdje isti. Sukladno Zakonu o državnoj izmjeri i katastru nekretnina, financijska sredstva za obavljanje poslova katastarske izmjere osiguravaju se u državnom proračunu, kao i u proračunima županija, gradova i općina, a novčano ih mogu potpomoći i druge zainteresirane pravne i fizičke osobe.

Sredstva se u pravilu osiguravaju na način da jedinice lokalne samouprave osiguravaju 60 % sredstava, a državni proračun 40 posto. Iznimka su posebni programi Vlade Republike Hrvatske za otoke te za dolinu rijeke Neretve, u kojima se katastarske izmjere sufinanciraju u obrnutim iznosima, odnosno jedinice lokalne samouprave osiguravaju 40 posto sredstava, a državna blagajna preostalih 60 posto.

Udio sufinanciranja od strane Državne geodetske uprave će se smanjiti

Odlukom Vlade RH, katastarska izmjera u dolini rijeke Neretve u cijelosti se financira iz državnog proračuna. U budućnosti će se ovaj omjer promijeniti tako da će se udio sufinanciranja od strane Državne geodetske uprave smanjiti, a povećati sufinanciranje od strane zainteresiranih strana. Također želim naglasiti da se Državnoj geodetskoj upravi javljaju općine i gradovi koji su spremni u potpunosti financirati katastarske izmjere, što pokazuje da su isti prepoznali važnost i korist katastarskih izmjera. Oni uglavnom koriste kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj, koji je upravo i namijenjen za obavljanje takvih poslova. Za napomenuti je da nakon provedene katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga, prihodi jedinica lokalne samouprave porastu i do nekoliko puta, a znatno dolazi i do povećanja prometa nekretnina, što im opet u konačnici donosi veliki gospodarski napredak i povećava pravnu sigurnost potencijalnim investitorima i ulagačima.

Katastarska izmjera

"Ako spomenem da je jedna općina prije katastarske izmjere imala prihod od npr. milijun kuna, a nakon završene izmjere čak 5 milijuna kuna, brojke su to koje najbolje oslikavaju važnost ovih poslova", doznajemo od ravnatelja Državne geodetske uprave dr.sc. Danka Markovinovića. Prije nešto više od godine dana, katastarske izmjere počele su i u Podravini na području katastarske općine Koprivnički Ivanec u sklopu koje se nalazi 1967 hektara zemljišta. Posao je to vrijedan dva milijuna i četristo tisuća kuna, od čega je 40 posto novca osigurala Državna geodetska uprava, 45 posto općina Koprivnički Ivanec, dok je 15 posto dobiveno od Koprivničko - križevačke županije.

Nakon katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga, prihodi jedinica lokalne samouprave rastu

"Radovi na terenu bi trebali biti završeni do kraja rujna ove godine, nakon čega će biti osnovano katastarsko i zemljišno - knjižno povjerenstvo koje će javno izložiti podatke prikupljene izmjerom te će se obnoviti zemljišne knjige", ističe pročelnica koprivničkog područnog ureda za katastar dipl. ing. geod. Jelena Unger. Da bismo dobili što bolji uvid u to kako se vrše katastarske izmjere, proveli smo jedno prijepodne na terenu s geodetama i vlasnicima te posjednicima nekretnina koje su toga dana došle na red za mjerenje. I doista, nema tu puno filozofije. Geodete mjerenjem uspoređuju stvarnu površinu nekretnine s onom kakva ona mora biti prema službenim podacima. Na međe, bile one vidljive ili ne, zabijaju se stupići i tako redom od oranice do oranice. I vlasnici i posjednici odmah znaju jesu li širine i dužine njihovih parcela u redu ili ih negdje treba korigirati. Za našega boravka, samo je na jednom primjeru ustanovljeno da je vlasnik jedne parcele preorao među i ušao u susjedov posjed. On se s time nije složio, čak štoviše - smatrao je kako je njemu napravljena nepravda. Mjerenje se ponovilo, a rezultat ostao isti. Ipak je on taj koji je susjedu odorao dio njegove zemlje. I službeni stupić postavlja se na mjesto gdje međa doista mora biti, a ne tamo gdje je sada. Nezadovoljnom vlasniku ostavlja se mogućnost da sam angažira drugog geodetu koji će doći i ponoviti mjerenje. No taj dio priče više nije besplatan. Pogotovo ako se utvrdi isto.

Stoga je preporuka da svatko dobro razmisli isplati li mu se, tvrdoglavo inzistirati na tome da je ipak on u pravu, ako i geodeti i međaši i katastarski planovi - tvrde suprotno. Terenski dio posla trebao bi završiti do jeseni, a potom slijedi onaj drugi, administrativni, zbog kojeg poljoprivrednike više neće boljeti glava kad im se dogodi slučaj s početka priče. Jer službeno povjerenstvo će još jednom pozvati sve vlasnike i posjednike parcela s područja ove katastarske općine kako bi se utvrdilo da su doista oni vlasnici svoje zemlje i kako bi upravo njihova imena ubuduće pisala i na gruntovnom izvatku. A svi oni pradjedovi i prabake, konačno će moći počivati u miru, jer njihovi nasljednici više neće morati putem odvjetnika i dugih sudskih sporova, dokazivati da netko tko je umro prije 50 ili više godina, doista više nije živ i kao takav niti vlasnik neke oranice.


Dokumenti


Tagovi

Katastarske izmjere Gruntovne knjige Vlasnik nekretnine Gruntovnica Danko Markovinović Sufinanciranje Općine Gradovi Dolina Neretve HBOR Gospodarski napredak Pravna sigurnost Nesređenost gruntovnih knjiga Koprivnički Ivanec Jelena Unger


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]