AgroKlub.com

\

Poljoprivredne vijesti

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Poljoprivredne vijesti » Digitalna tehnologija i poljoprivreda ruku pod ruku

Digitalna tehnologija i poljoprivreda ruku pod ruku

Budi uzor Inova/2017.

Digitalna tehnologija i poljoprivreda ruku pod ruku

Datum: 14.11.2017. 12:00 |

Kategorija:

Poljoprivredne vijesti

Budi uzor Inova/2017. je najveća izložba inovacija u Jugoistočnoj Europi ove godine, a o uspjehu projekta govori činjenica da predstavlja pobjednika na nacionalnoj razini za natjecanje Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017.

Budi uzor Inova 2017 je najveća izložba inovacija u Jugoistočnoj Europi ove godine, a o uspjehu projekta govori činjenica da predstavlja pobjednika na nacionalnoj razini za natjecanje Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017. (European Enterprise Promotion awards - EEPA 2017.). EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje projekte i inicijative javnih tijela s ciljem promicanja poduzetništva.

Izložba se održala od 9. do 11. studenoga 2017. godine u dvorani Gradski vrt u Osijeku pod motom "Pametni gradovi" (eng. "Smart cities"), a bilo je više od 500 sudionika iz više od 15 država sudionica. Glavni organizator ovogodišnje izložbe je TERA Tehnopolis d.o.o. uz suorganizaciju Saveza hrvatskih inovatora, Hrvatske udruge inovatora-poduzetnika i Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te uz podršku partnera, pokrovitelja i supokrovitelja.

U sklopu izložbenog programa je održan program "Gastro kutak"

Službeni program ovogodišnje izložbe te program Poduzetničke akademije je organizirao TERA Tehnopolis zajedno s Hrvatskom gospodarskom komorom - Županijskom komorom Osijek. Zainteresirani su mogli posjetiti raznovrsni program kojeg je izložba ponudila postojećim i budućim poduzetnicima, inovatorima, studentima i ostalim posjetiteljima koji su u svom gradu imali priliku vidjeti i saznati nešto novo. U sklopu izložbenog programa je također bila održana prezentacija i prodaja proizvoda u okviru programa "Gastro kutak" gdje su se bili predstavili OPG-ovi, j.d.o.o, zadruge i ostale institucije.

Prof. dr. sc. Ivan Štefanić je direktor TERA Tehnopolis d.o.o koja radi kao produžena ruka Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i ujedno je specijalizirana poduzetnička i potporna institucija gdje hoće i uspijevaju u pomaku od inovacije kao tehnološke stvari i kao na nešto što troši novac.

"Većina inovatara inovaciju gleda s tehnološke strane i s njom u većini slučajeva ne napravi komercijalni učinak. Upravo zato smo izložbu inovacija složili kao jednu komponentu, a odmah pored nje poduzetničku akademiju sa vrlo 16 posebnih predavanja koja drugima treba pomoći da dođu u 3 fazu izložbe, a to je poslovno povezivanje i pokretanje poslovanja , a sve je ovo jedan zaokruženi ciklus po kojem će inovacije postati profitabilni biznis", rekao je profesor Štefanić

Poljoprivreda i proizvodnja hrane je snažan fokus osječkog Sveučilišta

Poljoprivreda i proizvodnja hrane je snažan fokus Osječkog Sveučilišta i tu je Poljoprivredni fakultet, Prehrambeno - tehnološki fakultet, Medicinski fakultet koji je poprilično u funkciji nutricionizma i zdravlja te koji utječe na hranu i Poljoprivredni institut koji su značajni istraživački i edukacijski resursi u području u poljoprivrede.

"Normalno je da za fokus onog što radimo bude ono za što imamo najviše kompetencije, a to je poljoprivreda i hrana. Slijedom toga dosta inovacija koje budu ovdje izložene su iz područja poljoprivrede i prehrambene tehnologije. Rekao bih da je jako važno što ovakvim međunarodnim sudjelovanjem mi dolazimo u kontakt s različitim prehrambenim navikama i sirovinama, različitim poslovnim idejama i na taj način učimo o dalekim tržištima kod kuće", istaknuo je profesor Štefanić

Važno je koliko smo nešto ozbiljno shvatili i koliko smo vremena uložili

Definitivno je važno koliko smo nešto ozbiljno shvatili i koliko se vremena uložilo u to da bi postali vrhunski i jesmo li uopće u početku željeli biti vrhunski na svjetskoj razini. To je dio dužeg procesa i tu važi ona da za uspjeh preko noći treba 10 godina pripreme.

"Ja sam bio poduzetnik već prije nego sam počeo raditi na Sveučilištu i to je nešto što učiš od najranije dobi, a ne na fakultetu, jer kad dođeš na fakultet onda je već gotovo prekasno kao što je i kod vrhunskog gimnastičara. Mi u TERI Tehnopolis počinjemo ranije te sustavno dovodimo srednje škole i radimo s njima, a učenje poduzetništva ne mora biti nužno dosadno nego se može napraviti u zabavnoj formi i u tome dosta dobro uspjevamo. Imamo koncept inovativnog poduzetništva, izvanrednu grafiku koja je multimedijski atraktvina i aplikacije za pisanje poslovnog plana. Trebamo biti u skladu s vremenom koje je sada, a ne s vremenom koje je nekada bilo te napredovati i mijenjati sve loše navike koje nisu djelovale dobro ili koje ne djeluju dovoljno dobro to je čak i najopasnije, jer dobro je velika prepreka izvrsnom", zaključio je Štefanić

Svaki diplomirani student koji je prošao trening dovoljno je dobar za pokretanje posla

Svaki poslovni plan koji je ušao u realizaciju i riješio je nečiju egzistenciju je poslovni uspjeh neovisno o tome je li to globalni posao ili nešto od čega jedna obitelj živi. Mnogi bi mijenjali svijet, a većina ne bi krenula od toga da mijenja sebe te treba početi mijenjajući sebe, a TERA Tehnopolis pomaže u tome nudeći mladima pisanje poslovnih planova.

"Siguran sam da je bilo koji svježe diplomiran student sa Sveučilišta koji je prošao naš trening dovoljno dobar za pokretanje obiteljskog posla, a u nama ima logističku potporu, a kada će on to provesti u praksu je manje važno.Svake godine upisujemo novu generaciju koja počinje sa odabirom ideje i tu ideju usavršava u 10 koraka i razvija poslovni plan. Najbolji ulaze u program edukacije za prezentaciju poslovnog plana i bore se za vrlo vrijedne nagrade, a nagrada je besplatna inkubacija u trajanju 6 mjeseci i dosta toga je na njima koliko će iskoristiti dane mogućnosti" rekao je profesor Štefanić

INNO-4 -AGRIFOOD projekt koji je financiran iz sredstava Europske komisije

U sklopu programa Poduzetničke akademije zanimljivo predavanje je održao prof. dr. Mladen Radišić koji je govorio o europskom projektu INNO-4-AGRIFOOD - servisi za ekosistem poljoprivrede i lanac vrijednosti prehrambene industrije. Projekt je European Union’s Horizon 2020 i financiran je iz sredstava Europske komisije. Profesor Mladen dolazi s Univerziteta u Novom Sadu no ujedno je i šef projektne kancelarije u Vojvođanskom ICT klasteru.

"U zadnje vrijeme postoji poveznica između digitalne tehnologije i poljoprivrede te je na nju stavljeno dosta fokusa i ona pruža izvor mnogim vrstama informacija mnogo brže nego što je to bio ranije slučaj. Kroz ovu projektnu aktivnost 7 partnera dolaze iz 6 europskih zemalja od kojih su veći dio njih članovi Europske poduzetničke mreže. Imaju za cilj da kroz ovaj inovativan projekt pruže podršku malim i srednjim poduzećima kako da iskoriste svoje potencijale i sve mogućnosti koje im se pružaju, te da korisnici ovih platformi pronađu potencijalne poslovne partnere. Ovaj projekt je drugačiji od drugih po tome što razvoj cjelokupne priče nije razvijan u uredima, a cjelokupna ideja je Co-Creation-zajedničko stvaranje vrijednosti i zbog toga je projekt bio pozitivno ocijenjen", rekao je.

Ideja projekta je da pruži dvije glavne usluge

  • E - learning platforma za učenje na daljinu- koja sadrži 14 velikih modula koji pokrivaju sve sfere interesa sudionika u poljoprivrednom lancu gdje mogu da se dodatno educiraju o općim trendovima koji se događaju u poljoprivedi. Oni koji odslušaju sve module na E-learning platformi dobit će certifikat i moraju položiti i određene mini ispite odnosno pravilno odgovoriti na postavljena pitanja koja su vezana uz te teme.
  • Inovation suport services and tools-usluga za podršku inovativnim aktivnostima za male tvrtke, a tu postoje tri usluge:agribusiness scan,on-line inovation platforms i on-line collabration apps

"Naše usluge mogu koristiti svi koji su zainteresirani te je potrebno samo registrirati se na stranici projekta, a sama usluga je potpuno besplatna, jer je iz sredstava Europske komisije tako da je ovo poziv svim zainteresiranima koji su konzultanti i podržavaju poljoprivrednike i svima onima koji su predstavnici manjih i srednjih poduzeća da se priključe tako da imate koristi od ovih aktivnosti, a mogu je koristiti poljoprivrednici i svi koji su u lancu vrijednosti poljoprivrede i proizvodnje hrane", zaključio je prof. Radišić.

Foto: Helena Mašaberg

Broj pregleda članka: 206; Uspješnost članka: 23.8

Tagovi: Poslovni plan, E - learning platforma, profesor Ivan Štefanić, TERA Tehnopolis d.o.o

Ključne riječi članka: digitalna, tehnologija, i, poljoprivreda, ruku, pod, ruku, nešto, štefanić, koliko, poljoprivrede, sveučilišta, program, važno, fakultet, godine, poduzetništva, dobro, poljoprivreda, projekt, vrijednosti, usluge, komisije, europske, fokus, sredstava, poslovni,  i, tehnopolis, podršku, izložbe, inovacija, izložba, sklopu, poduzetničke,  rekao, profesor, pokretanje, programa,  je, hrane, europske komisije, sredstava europske, profesor štefanić, tera tehnopolis, sredstava europske komisije, nešto ozbiljno shvatili, fokus osječkog sveučilišta, snažan fokus osječkog, josipa jurja strossmayera, sveučilišta josipa jurja


Helena Mašaberg

Svi tekstovi autora

Autorica Helena Mašaberg

Helena je diplomirani agronom (studij bilinogojstva smjer - zaštita bilja), a hobi joj je pisanje dobrih priča!


Slike Digitalna tehnologija i poljoprivreda ruku pod ruku