Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene hrane
  • 28.02.2023. 11:00

Dejan Kovač: Ne dijelite milostinju građanima, osnažite štalu ministri!

Građane smo toliko demotivirali od poljoprivrede, da mladi doslovno bježe sa sela. Šećer nikad skuplji, a šećerane smo pozatvarali, eno zadnja moja u Županji stoji sa smanjenim kapacitetima proizvodnje, navodi naš ekonomski stručnjak.

Foto: Maja Celing Celić
  • 968
  • 215
  • 0

Ne dijelite milostinju građanima, osnažite štalu ministri!, poručio je u svom novom osvrtu na visoke cijene hrane u Hrvatskoj, naš poznati ekonomski stručnjak, dr.sc. Dejan Kovač

Zašto su tako visoke, a imamo ogroman proizvodni potencijal?, pitao je te odmah i pojasnio. 

"Vrlo jednostavno, kada 30 godina pristup subvencijama imaju samo 'izabrani' i kad jedina direktna strana ulaganja su u sektor trgovine, onda naravno da u državi koja je bi mogla biti meka proizvodnje imate situaciju da građani plaćaju veće cijene hrane nego u većini razvijenih država EU i to s relativno puno manjim dohotkom".

No, dodaje, sad će to Vlada riješiti s novim mjerama - dijeli sirotinju umjesto da mijenja sustav poljoprivrede iz temelja. Nemojte više dijeliti ribu, učite ih loviti ribu - rekao bi jedan učenjak života. Nemamo proizvodnje, a nemamo više ni vlastite distribucije.

"Prvo smo pravili mastodonte poput Agrokora, uništili malog seljaka, a samim time i selo, da bi predali strancima ključ u ruke. Nije to jedini, ima još puno primjera. Građane smo toliko demotivirali od poljoprivrede, da mladi doslovno bježe sa sela. Šećer nikad skuplji, a šećerane smo pozatvarali, eno zadnja moja u Županji stoji sa smanjenim kapacitetima proizvodnje", napominje.

Upozorio je i da nemamo dovoljno velikih domaćih gospodarstava koji bi mogli nametnuti svoju cijenu trgovačkim lancima, tako da oni imaju zasigurno najmanju pregovaračku moć. 

"Kad analizirate na nižim razinama sektorske proizvodnje, onda vidite da uvozna hrana u principu diže veći dio naše inflacije i to je pogotovo izraženo u onim sektorima gdje je naša proizvodnja slaba", stoji u osvrtu ovog postdoktoranda na njemačkom Halle Institutu za ekonomska istraživanja (IWH), na poslovnoj mreži LinkedIn. 


Tagovi

Dejan Kovač Cijena hrane Osvrt Poljoprivreda Ekonomski stručnjak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]