Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prihodi poljoprivrednika
  • 24.09.2015. 14:00

Danski farmer prihoduje do 90 tisuća € godišnje!

Na Odboru za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, predstavljena je studija o zaradi europskih seljaka. Studija nije obuhvatila jedino Hrvatsku, no da jest, bili bi na posljednjem mjestu.

Foto: depositphotos.com, czamfir
  • 587
  • 54
  • 0

U Europskom parlamentu predstavljeni su rezultati studije o usporedbi prihoda poljoprivrednika u EU-u. Spomenuta studija donosi opsežan pregled prihoda poljoprivrednika po državama članicama i sektorima poljoprivredne proizvodnje, na temelju podataka prikupljanih kroz nekoliko godina i primjenom nekoliko istraživačkih metoda.

Prihodi poljoprivrednika ovise o više faktora, uključujući vrstu poljoprivredne djelatnosti, veličinu zemlje i druge okolnosti. Studijom je obuhvaćeno 27 zemalja članica Europske unije, no ne i Republika Hrvatska kao nova članica, zbog čega je zatraženo da se dostave relevantni podaci i za našu zemlju.

Rumunjski i bugarski poljoprivrednici zarađuju najmanje, a danski najviše

Predstavljena studija pokazala je kako se dohodak po članu kućanstva u poljoprivrednom gospodarstvu značajno razlikuje od države do države članice, pa je tako među najnižima onaj u Rumunjskoj i Bugarskoj, oko 6.000 eura, dok je najviši u Danskoj, od oko 40.000 do čak 90.000 eura godišnje.

Pri tome najniža poljoprivredna nadnica po satu iznosi 2 eura u pojedinim državama istočne Europe, dok najviša ne prelazi 9 eura, pri čemu prosječni ukupni godišnji trošak za nadnice po zaposlenom u poljoprivredi, ne iznosi više od 6.000 eura godišnje. Posebno je zanimljiv podatak kako neovisno o razlikama u visinama prihoda između najbogatije Danske te najsiromašnijih država poput Bugarske i Rumunjske, prihodi poljoprivrednika u obiteljskom poljoprivrednom gospodarstva daleko nadmašuju nadnicu koju ostvaruju nadničari u tom sektoru.

Smjestili bi nas ispod Bugarske i Rumunjske

Iako studija nije obuhvatila Hrvatsku, prema riječima samih hrvatskih poljoprivrednika, kad bi i bila na toj ljestvici, bila bi ispod Rumunjske i Bugarske. Stoga, stanje u hrvatskoj poljoprivredi doista zahtijeva hitnu i konkretnu akciju te djelotvorne mjere za očuvanje poljoprivredne proizvodnje i života u našim selima.

HR seljaci nadničari na plantažama u vlasništvu banaka i korporacija

"Ako je suditi po svemu što je Jakovina dosada pokazao, a posebno po natječajima za dodjelu sredstava iz mjera 4.1 i 4.2., onda se zaključuje da vodi hrvatsku poljoprivredu prema nadničarenju za 2 eura po satu, na nepreglednim plantažama u vlasništvu banaka i korporacija na kojima seljaci rade za crkavicu, a ne prema obiteljskim gospodarstvima koja promiče i zajednička poljoprivredna politika i u kojima članovi obitelji zajedno doprinose dobrobiti gospodarstva i ukupnom prihodu kućanstva, daleko većima od onih u kojima su zaposleni kao nadničari", zaključuju europarlamentarci.

Glavni ciljevi zajedničke poljoprivredne politike su osigurati poljoprivrednicima pristojan život i zajamčiti ustaljenu i sigurnu opskrbu hranom po cijeni prihvatljivoj za potrošače. Upravo osiguranje pristojnog života poljoprivrednika ono je za što su seljaci zabrinuti, budući da se u Hrvatskoj ne štiti domaća proizvodnja i da se podilazi velikim tvrtkama nauštrb malih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Foto: depositphotos.com, czamfir


Tagovi

Marijana Petir Europski parlament Odbor za poljoprivredu Studija o poljoprivredi Rumunjska Bugarska Danska Nadnica Hrvatski poljooprivrednici Tihomir Jakovina Mjera 4.1. Mjera 4.2. Crkavica Plantaže Pristojan život Velike tvrtke


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]