Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz žitarica
  • 22.07.2022. 13:00

Danas popodne potpisivanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica?

Sporazum bi potencijalno mogao osloboditi oko 18 milijuna tona žitarica. Na tržište stižu i srpska pšenica te kukuruz jer su ukinuli zabranu izvoza. Zalihe su im, kažu, iznad prosjeka.

Foto: Depositphotos/MariBaben
  • 377
  • 73
  • 0

Sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora trebao bi biti potpisan u Istanbulu u Turskoj danas poslijepodne, rekao je danas glasnogovornik UN-a. 

Sastanku će nazočiti glavni tajnik UN-a, Antonio Guterres te naravno, predstavnici Rusije, Ukrajine i posrednika, Turske.

"Očekuje se da će se potpisivanje ovog sporazuma održati danas popodne u 16:30 po istanbulskom vremenu", rekao je glasnogovornik UN-a Michele Zaccheo na brifingu za novinare u Ženevi. Dakle, prema našoj, srednjoeuropskoj vremenskoj zoni to će biti u 15:30. 

"Sporazum o izvozu žitarica, od ključne važnosti za globalnu sigurnost hrane, bit će potpisan sutra u Istanbulu pod pokroviteljstvom predsjednika Erdoğana i glavnog tajnika UN-a, gospodina Guterresa zajedno s ukrajinskim i ruskim izaslanstvima", jučerašnji je Tvit Erdoganova glasnogovornika Ibrahima Kalina.

Da neće proći sve tako glatko, piše The Wall Street Journal. Navode da je jedan dužnosnik UN-a izjavio kako ključene strane jesu postigle dogovor, ali bi se problemi mogli pojaviti u posljednjem trenutku prije nego potpišu sporazum. 

Rusija i Ukrajina nisu odmah komentirale planove potpisivanja. Turski i ruski predsjednik zvučali su pozitivno posljednjih dana, kao i jedan visoki ukrajinski dužnosnik.

Sporazum bi potencijalno mogao osloboditi oko 18 milijuna tona pšenice, kukuruza i drugih zaliha žitarica koje su zbog rata zaroboljene u ukrajinskim skladištima. 

Ruska invazija pridonijela je rastu globalnih cijena hrane za koje su američki dužnosnici rekli da je izazvalo prosvjede u 17 zemalja.

Srbija ukinula zabranu izvoza pšenice i kukuruza

Vezano uz žitarice, i Vlada Srbije je ukinula zabranu izvoza pšenice i kukuruza. Zalihe su, kažu, iznad prosjeka. Donijeli su i odluku o odobrenju izvoza 4.000 tona rafiniranog suncokretovog ulja u rinfuzi.

"Slobodan izvoz će biti na snazi do početka jeseni kada će se izvršiti nova procjena stanja i ukupnih zaliha ključnih žitarica, te u skladu s tim i poduzeti daljnje korake", navelo je tamošnje Ministarstvo poljoprivrede.


Tagovi

Sporazum Ukrajinske žitarice Pregovori Istanbul Izvoz žitarica Crno more


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.