Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 06.02.2009.

Čobanković otvorio radove na sustavu navodnjavanja Baštice

  • 480
  • 23
  • 0

Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković danas je u zadarskom zaleđu otvorio radove na izgradnji sustava navodnjavanja poljoprivrednog područja Baštice.

Riječ je o sustavu kojim će se voda iz akumulacijskog jezera Vlačine dovesti do 19 zasad poznatih korisnika i obrađivača poljoprivrednih površina. Projekt je vrijedan 18 milijuna i 175 tisuća kuna, a voditelj poslova su Hrvatske vode.

Zadarska tvrtka Vodoinstalacija za šest mjeseci obnovit će crpnu stanicu, ugraditi četiri agregata, izgraditi novi dalekovod i razvodnu mrežu. Projektom navodnjavanja obuhvaćeno je u prvoj fazi 350 hektara poljoprivredne površine, a u drugoj će biti još 340 hektara.

Ministar je pohvalio Zadarsku županiju što je prva izradila županijski program navodnjavanja. Na tom području bit će 11 sustava navodnjavanja što će biti veliki poticaj razvoju poljoprivredne djelatnosti.

- Ovo nije jednostavan posao, kao što neki misle, nego vrlo složen koji traje od 2005., od sanacije akumulacije i izrade dokumentacije, do današnjeg početka obnove sustava - rekao je Čobanković.

Po njegovim riječima iz godine u godine u Hrvatskoj se povećavaju navodnjavane poljoprivredne površine. Godine 2004. imali smo manje od 7000 hektara takvih površina, danas ih imamo 16 tisuća hektara, a plan je do 2020. čak 60 tisuća hektara navodnjavanih površina, dodao je.

U županijama se trenutno radi u različitim fazama 80 sustava navodnjavanja, rekao je ministar.

Na svečanosti otvaranja radova u Baštici bili su i direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić te zadarski župan Stipan Zrilić koji je rekao da Zadarska županija kani 4000 poljoprivrednih površina uključiti u sustav navodnjavanja.

Sustav navodnjavanja Baštica u prvoj fazi financiraju Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva u 80 postotnom iznosu te ostalo Zadarska županija, lokalna samouprava i privatni poljoprivredni proizvođači.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Većina poljoprivrednih tala, uključujući i ona najplodnija u Slavoniji, izložena su degradacijskim procesima, a ponajviše padu sadržaja humusa. Njegov prosječan sadržaj za Osječko-baranjsku županiju je 1,97 % što je više nego li dvostruko m... Više [+]