Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glifosat
  • 09.11.2017. 14:00

Članice EU ponovno nesložne oko glifosata

Konačna odluka o obnovi dozvole korištenja herbicida mogla bi ovisiti o jednom čovjeku, predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru?

Foto: Pixabay/hpgruesen
  • 346
  • 26
  • 0

Nakon što su države članice krajem listopada odbile prijedlog Europske komisije za obnovom dozvole korištenja herbicida glifosata u Europskoj uniji na još 10 godina, Komisija je na današnjem sastanku Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu u Bruxellesu predložila obnovu na dvostruko kraći period, odnosno, pet godina. Međutim, prilikom glasovanja takav prijedlog također nije uspio pridobiti dovoljnu podršku država članica.

Četrnaest država članica (Češka, Estonija, Litva, Latvija, Mađarska, Nizozemska, Slovenija, Slovačka, Finska, Ujedinjena Kraljevina, Švedska, Danska, Irska i Španjolska) podržalo je prijedlog Komisije, dok je devet država članica (Belgija, Grčka, Francuska, Hrvatska, Italija, Cipar, Luksemburg, Malta i Austrija) glasovalo protiv prijedloga za produljenje dozvole za glifosat, a suzdržane su ostale Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska i Bugarska.

Budući da dozvola za glifosat istječe 31. prosinca, zastupnik Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu Davor Škrlec, smatra kako bi konačna odluka mogla ovisiti o jednom čovjeku, predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru.

Hrvatska je zajedno s Francuskom i Italijom kao i na prošlom sastanku glasovala protiv obnove korištenja glifosata u Europskoj uniji. Nakon dva neuspjela pokušaja da se zadovolji kvalificirana većina od 16 država članica koje čine 65 posto stanovništva Europske unije, sada nas očekuje odlazak na Žalbeni odbor krajem studenog. Ukoliko države članice ponovno ne budu složne po pitanju glifosata, Komisija je ta koja mora donijeti konačnu odluku", rekao je Škrlec.

Foto: Pixabay/hpgruesen


Tagovi

Glifosat Herbicid


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.