Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski kulen
  • 27.06.2022. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Otok

Čiji je kulen najbolji? Od 1. siječnja cijena mu ide na 50 eura?

Završila je 19. Otočka kulenijada čije je ocjenjivačko povjerenstvo stava da su kuleni ove godine bili vrlo nestandardni. S ove manifestacije stiže i zanimljiva inicijativa

Foto: Otočki virovi
  • 2.360
  • 166
  • 1

Na ovogodišnju, 19. Otočku kulenijadu prijavljeno je 35 uzoraka 21 individualnog proizvođača. Šampionom je proglašen kulen OPG-a Slavice Đinić iz Starih Mikanovaca, a titula vice-šampiona dodijeljena kulenu OPG-a Janka Čuhe iz Soljana.

Uzorke je ocjenjivalo peteročlano ocjenjivačko povjerenstvo i to temeljem šest kriterija. Stav je povjerenstva da su kuleni ove godine bili vrlo nestandardni te s velikim oscilacijama u kakvoći, stoji u priopćenju organizatora. 

Čime se odlikuje pobjednički? 

Naglašeno je kako je idealan kulen teško opisati, jer svaki proizvođač smatra da je upravo njegov takav.

Svak svoga hvali

Pobjednički uzorak se izdvojio ujednačenom bojom, teksturom u kojoj ne dominira ni mišićno, niti masno tkivo te nije pokazao velikih deformacija po pitanju boje ili oblika. Odlikuje s primamljivim mirisom, blago po dimu i začinima, a u pozadini se naziru skladne arome mesa.  

Ministirca poljoprivrede Marija Vučković nagradu je uručila Adamu Zvonareviću koji ju je primio u ime svoje kćerke Slavice Đinić. Ovaj je vrsni majstor kulena od crne slavonske svinje za Agroklub nedavno otkrio i  recepturu. 

Adam Zvonarević: Proizvodnja slavonskog kulena traje tri godine

Jer, valja podsjetiti kako ovaj proizvod ima zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, a ministrica je naglasila kako su u pripremi oznake za meso crne slavonske svinje i slavonska kobasica koje imaju prijelaznu oznaku na nacionalnoj razini.  

Cijena kulena 50 eura?

"Ovim se visokovrijednim proizvodima imamo pravo ponositi, i zahvaljujem vam što iz godine u godinu činite sve da proizvod bude bolji i prepoznatljiviji", poručila je ministrica podsjetivši da je Hrvatska u posljednjih godinu i pol dana dobila oznaku izvornosti ili zemljopisnog podrijetla za više od 10 proizvoda, što čini ukupno 35 zaštićenih proizvoda na razini EU, pri čemu je preko 20 proizvoda u pripremi s prijelazne oznake na EU oznaku. Kaže kako su takve oznake cijenjene i prepoznaju se, te će dati dodanu vrijednost hrvatskim proizvodima. 

Gradonačelnik Otoka Josip Šarić je uz pohvalu proizvođačima, organizatorima, predavačima i samom kulenu predložio jednu vrlo zanimljivu inicijativu. "Od 1. siječnja uvodimo euro, predlažem da s ove Kulenijade krene inicijativa da od sljedeće godine cijena kulena bude 50 eura, kako bi popratila cijene ostalih proizvoda – čvaraka, slanine i drugog."

Inicijativa koju predlaže gradonačelnik Otoka je već krenula

Hranidba hrastovim žirom 

Osim svečanog dijela, ovu je manifestaciju, održano na Otočkim virovima, obilježilo i stručno predavanje kojega su za proizvođače održali eminentni predavači sa  zagrebačkog i osječkog sveučilišta.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko srijemske županije, Andrija Matić, predavanje je ocijenio svrhovitim, a odaziv postojećih i potencijalnih proizvođača izvanrednim. "Bilo je zanimljivo čuti kako su istraživanja potvrdila da meso svinja hranjenih hrastovim žirom nema značajnog utjecaja na kvalitetu kulena, a namjera nam je bila odagnati stanovite dvojbe po tom pitanju i kod proizvođača i kod potrošača.


Fotoprilog


Tagovi

Slavonski kulen Slavica Đinić Adam Zvonarević Janko Čuha Pobjednički kulen Otočka kulenijada Otočki virovi Cijena kulena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer