Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zahtjevi za pomoć Brodsko-posavskoj županiji
  • 02.06.2014. 15:40

Brodsko-posavska županija ostala bez naknade

Brodsko-posavska županija izostavljena iz Odluke Vlade o pomoći poljoprivrednicima zahvaćenim poplavama.

Foto: depositphotos.com
  • 377
  • 44
  • 0

Poplava koja je na području Slavonije poprimila razmjere prirodne katastrofe, uzrokovala je gubitak ljudskih života, stradanje velikog broja životinja i enormne materijalne štete koje se tek zbrajaju, a posljedice će se još dugo osjećati. Na slavonskobrodskom području vodostaj Save dosegao je rekordnu razinu od 939 cm. To je ujedno i najviši ikada izmjeren vodostaj kod Slavonskog Broda.

Poljoprivrednici koji su u poplavama pretrpjeli ogromne štete, a dolaze iz Brodsko-posavske županije, traže isti tretman kao poljoprivrednici na području Cvelferije. Naime, Brodsko-posavska županija je izostavljena iz Odluke Vlade RH o pomoći poljoprivrednim proizvođačima za provedbu naknade sjetve za 2014. godinu, kao i o otpisu dijela zakupnine te naknade za dugogodišnji zakup. Stoga su iz županije Brodsko-posavske, zajedno sa proizvođačima odlučili reagirati dopisom premijeru Milanoviću, resornim ministrima i službi 112, tražeći da se, kao i Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka te Vukovarsko-srijemska županija, u krug iste pomoći uvrsti i Brodsko-posavska. Pogođenim dijelovima od poplave predviđena je nabava sjemena i repromaterijal za presijavanje te sufinanciranje javnih radova u 100-postotnom iznosu.

Voditeljica slavonskobrodske Područne Poljoprivredno- savjetodavne službe Vera Novaković, te djelatnici u Službi Mara Maglić i Marko Nikolić, prema pisanjima Gospodarskog lista, istaknuli su kako još nemaju konkretnih podataka o razmjeru šteta u poljoprivredi, ali da je tek manji broj oraničnih površina bio pod vodom. No, teškoću predstavljaju dugotrajne oborine u svibnju, pa će šteta zasigurno biti. "Osim toga", napomenuo je Nikolić, "sve to znatno poskupljuje proizvodnju, jer su zbog velike količine vlage pa time i povećane opasnosti od bolesti, nužne pojačane agrotehničke mjere i stalno praćenje stanja usjeva."

Iako naviknuti na ovakav odnos i neosjetljivost aktualne Vlade RH prema Slavoniji, a slijedom iznesenih činjenica i sukladno izvješću o direktnim i neposrednim posljedicama šteta uzrokovanih poplavama na području cijele županije, Brodsko-posavska županija, odnosno Stožer zaštite i spašavanja uputili su dopise nadležnim institucijama RH u kojima traže

  1. Mogućnost proširenja Odluke Vlade RH o pomoći poljoprivrednim proizvođačima na područjima zahvaćenim poplavama, za provedbu naknade sjetve za 2014. godinu te mogućnost proširenja Odluke Vlade RH o otpisu dijela zakupnine, naknade za dugogodišnji zakup, naknade za dugogodišnji zakup za ribnjake i naknade za koncesiju za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske.
  2. Da svim jedinicama lokalne samouprave omogući korištenje javnih radova s financiranjem 100 posto troška bruto plaće, od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, područnog Ureda u Slavonskom Brodu:

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Poplava Šteta Mara Maglić Marko Nikolić Razmjer šteta Sufinanciranje Pomoć Zakupnina Naknada Dugogodišnji zakup Javni radovi Proširenje odluke Otpis dijela zakupnine Naknada za koncesiju Naknada za poljoprivredno zemljište Brodsko-posavska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije