Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sigurnost hrane
  • 31.03.2022. 12:00

Borzan: Pristup sigurnoj i zdravoj hrani ne smije biti kolateralna žrtva rata u Ukrajini

Poljoprivrednicima se treba pružiti materijalna, financijska i svaka druga podrška, kaže europarlamentarka Biljana Borzan navodeći i da su ogromne količine bačene hrane u EU i do sada bile sramotne, a sad postaju pucanj u vlastite noge.

Foto: Depositphotos/voronin-76
  • 153
  • 55
  • 0

Proizvodnja hrane i njena dostupnost u EU u uvjetima rata u Ukrajini bila je tema sastanka odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Na njemu je Europska komisija predstavila plan za očuvanje sigurnosti opskrbe hranom i jačanje otpornosti prehrambenih sustava, koji uključuju porezne, trgovinske, socijalne, poljoprivredne i ekološke mjere.

EU je samodostatna po pitanju proizvodnje ključnih poljoprivrednih proizvoda poput pšenice i ječma, te uvelike zadovoljava svoje potrebe kada su u pitanju kukuruz, šećer, mlijeko i meso.

"Nije najveći problem proizvodnja, neće biti gladi u Europi, već što hrana za građane poskupljuje i mogla bi još poskupjeti", upozorila je Biljana Borzan, članica odbora i izvjestiteljica eurosocijalista za strategiju "Od polja do stola“.

Kako ona kaže, u tom smislu problem je više socijalni nego poljoprivredni, stoga i mjere moraju biti takve, usmjerene da svim građanima, a posebno siromašnima, starijima i obiteljima s djecom, osiguraju pristup dostatnoj i zdravoj hrani. "Čak i prije krize prosječna hrvatska obitelj je trošila 30 posto primanja na hranu", komentirala je.

Pomoć za poljoprivrednike 

Naime, u tu svrhu države članice mogu povući sredstva Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), iz kojeg se podupiru mjere za pružanje pomoći u hrani i osnovne materijalne pomoći najpotrebitijima. Nacionalne mjere se mogu nadopuniti i korištenjem Pomoći za oporavak za koheziju i europska područja (REACT-EU). Nadalje, u europskom Jamstvu za djecu državama članicama se daju smjernice kako bi se zajamčio pristup dostatnoj i zdravoj prehrani za djecu, uključujući barem jedan besplatan dnevni obrok u školi. 

"Trenutačna kriza razotkrila je ovisnost EU-a o uvozu goriva, gnojiva, hrane za životinje i sirovina. To samo potvrđuje potrebu za preusmjeravanjem poljoprivrede EU prema održivosti i samodostatnosti", smatra hrvatska europarlamentarka.

Dodaje da se pri tome poljoprivrednicima treba pružiti materijalna, financijska i svaka druga podrška. Nadalje, ogromne količine bačene hrane u EU su, kaže ona, i do sada bile sramotne, a sad postaju pucanj u vlastite noge.

Standardi za sigurnost hrane su bitni

S obzirom na izvanrednu situaciju, EU je državama stavila na raspolaganju paket potpore u iznosu od 500 milijuna eura, među ostalim iz krizne pričuve, kako bi se poduprli proizvođači najviše pogođeni posljedicama rata. Nadalje, olakšane su procedure i uvjeti isplate poticaja, te obveze koje poljoprivrednici moraju zadovoljiti da bi ih dobili, poput obveze ostavljanja dijela polja na ugaru.

Ugar će moći u proizvodnju – prihvatljiv je i za zeleno plaćanje

Iako je situacija izvanredna, europski standardi za sigurnost hrane i zaštitu zdravlja građana ne smiju postati kolateralna žrtva rata u Ukrajini.

"Otkad je počeo rat bilo je poziva da se privremeno suspendiraju EU pravila za uvoz GMO stočne hrane iz Južne Amerike, kao i da se olabave standardi za dozvoljene razine pesticida u hrani. Neke države članice poput Španjolske su otišle tim putem, no nadam se da Hrvatska neće", zaključila je Borzan.


Tagovi

Biljana Borzan Rat u Ukrajini Hrana Sigurnost hrane Samodostatnost Zdrava hrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.