Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita od glodavaca
  • 22.01.2018. 07:30

Blaga zima pogoduje razmnožavanju glodavaca

Novi način suzbijanja koje spada u ekološki pristup suzbijanja glodavaca je upotreba ljepljivih ploča za miševe, a ne sadrži nikakve kemijske otrove. Omogućava jednostavno suzbijanje miševa u domaćinstvu, kao i u javnoj i komunalnoj higijeni.

Foto: Bigstockphoto/tenra Danijela Plavšić
  • 3.535
  • 162
  • 0

Blaga zima utječe na brojnost glodavaca koji u ovom periodu prave ogromnu štetu u skladištima, a i u voćnjacima krajem veljače ili početkom ožujka. Štakor pojede sedam puta više hrane od miša, ali miš za deset puta više razbaca i ošteti uskladištenu hranu.

Štetnost i utjecaj na ljudski organizam

Osim što pojedu i oštete hranu, oni su veliki prenositelji zaraznih bolesti, a uz sve to vrlo brzo stupaju u rodnost i reproduciraju se. Glodavci prenose oko trideset bolesti, kao npr. hemoragijsku groznicu, tifus, bjesnilo, tuberkulozu, leptospirozu, trihinelozu itd. Uzročnike zaraznih bolesti glodavci najčešće šire onečišćenjem vode, namirnica i površina urinom, fecesom i slinom ili sekretom žlijezde kojom obilježavaju svoj teren.

Ženka miša stupa u rodnost s tri mjeseca, a mužjak s četiri. Ženka mlade nosi samo 21 dan. Razmnožavaju se tolikom brzinom da jedan par godišnje može dati i do 15.000 potomaka, pa iz tog razloga moramo ozbiljno shvatiti ovaj problem i preventivno i na vrijeme ga rješavati.

Deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija

Ženka miša stupa u rodnost s tri mjeseca, a mužjak s četiri. Ženka mlade nosi samo 21 dan.

Vrlo je važno pratiti i kontrolirati da se ne prenamnože, a blaga zima kakva je ova za sada im ide u korist, stoga obratite pažnju. Deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija (DDD) je mjera koja se provodi u jesen i proljeće u stambenim prostorima i raznim skladištima. DDD se provodi u humanoj i veterinarskoj medicini i zakonom je regulirana obavezna mjera koja ima za cilj zaštititi očuvanje zdravlja ljudi i životinja. Provode se na velikim farmama, tvornicama stočne hrane, klaonicama, većim, a u posljednje vrijeme i manjim poljoprivrednim gazdinstvima.

Ekološki pristup suzbijanja glodavaca je upotreba ljepljivih ploča za miševe

Štetni glodavci od javnozdrastvene važnosti su: crni štakor (Rattus rattus), štakor plodojed (Rattus rattus var. frungivorus), aleksandrijski štakor (Rattus rattus var. alexandrinus) i sivi, smeđi ili kanalski štakor (Rattus norvegicus), zatim miševi: kućni miš (Mus muculus domesticus) i drugi štetni glodavci: poljski miš i voluharice.

Deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija (DDD) je mjera koja se provodi u jesen i proljeće u stambenim prostorima i raznim skladištima.

Deratizacija podrazumijeva skup različitih mjera koje je potrebno provesti radi smanjenja populacije ili brojnosti štetnih glodavaca ispod praga štetnosti, zaustavlanje razmnožavanja ili potpuno uništenja prisutne populacije štetnih glodavaca koji su prenositelji uzročnika raznih bolesti.

Metode za hvatanje i regulaciju populacije glodavaca

Metode za hvatanje i regulaciju brojnosti glodavaca su:

  1. Mehaničke metode (mišolovle, štakorlovke, ljepljive ploče, ljepilo za miševe, upotreba vode - rusko bure)
  2. Fizičke metode (primjena električne energije, ultra zvuka, toplote)
  3. Biološke metode (prirodni neprijatelji, štakor vuk, primjena mikoorganizama)
  4. Kemijske metode (primjena rodenticida, primjena repelenata, primjena homosterilanata)

Noviji način suzbijanja, a spada u ekološki pristup suzbijanja glodavaca je upotreba ljepljivih ploča za miševe, ne sadrži nikakve kemijske otrove. Omogućava jednostavno suzbijaje miševa u domaćinstvu, kao i u javnoj i komunalnoj higijeni. Visoka kvaliteta ljepila kao i intenzivna žuta boja privlači i hvata miševe, štakore, ali i ostale gmižuće i leteće insekte.

Dolaskom hladnijih dana miševi i ostali glodari napuštaju prirodno stanište i uvlače se u tvornice stočne hrane, štale, skladišta hrane, farme, tavane, podrume, stambene prostore itd. Iz tog razloga potrebno je te prostore držati urednim bez rasute hrane i otpadaka gdje bi se mogli zavlačiti, hraniti i razmnožavti štetni glodari.

Foto: Bigstockphoto/tenra Danijela Plavšić


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.