Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biodinamička poljoprivreda
  • 09.09.2013.

Biodinamika kao dio društvenog projekta

Izradit će se tri kurikuluma za osposobljavanje Roma za biodinamičke povrtlare, voćare, te skupljače i uzgajivače ljekovitog i jestivog bilja

Foto: RGBStock.com
  • 1.029
  • 77
  • 0

Bernarda Orehovec, pionirka u biodinamičkoj poljoprivredi, koja se kao predavačica uključila u projekt društvenog uključivanja i zapošljavanja Roma upravo kroz biodinamičku poljoprivredu, koju je osmislio dr. Rudolf Steiner, optimistična je jer joj se, kako kaže, već javilo dosta ljudi. Osnivanje barem triju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i zadruge, cilj je projekta vrijednog 132.818 eura. Djelomično ga sufinanciraju EU i vladin Ured za udruge, a nositelj mu je čakovečka udruga Autonomni centar ACT, u kojoj ističu da su Romi marginalizirani i teško dolaze do posla. Čak 72 posto odraslih nema završenu osnovnu školu.

"Veće sudjelovanje Roma na tržištu rada poboljšat će ekonomsku produktivnost, smanjiti državne izdatke za socijalnu pomoć i povećati prihode od poreza na dohodak. Stvarat će se u javnosti pozitivno ozračje i veća otvorenost prema Romima. To je izravan doprinos njihovoj integraciji", istaknuli su voditelj projekta Teo Petričević i projektna asistentica Rusalka Majer.

Izradit će se tri kurikuluma za osposobljavanje za biodinamičkih povrtlara, voćara, te skupljača i uzgajivača ljekovitog i jestivog bilja. Gospodarstva će se opremiti sjetvenim materijalom i alatom. Za biodinamičku poljoprivredu specifično je da se u uzgoju ne koriste pesticidi i herbicidi, već isključivo prirodni biljni preparati koji se primjenjuju u točno određenim razdobljima rasta biljke, u skladu s vremenskim i planetarnim utjecajima. Naime, biodinamičari prate “Mjesečev sjetveni kalendar”. Biodinamika je, kako neki drže, korak ispred ekološke poljoprivrede jer biodinamičari siju, presađuju i ubiru plodove precizno slijedeći kalendar što prati sideričku godinu i Mjesečevu putanju.

"S pripadnicima romske zajednice već sam surađivala preko javnih radova. Zoran Bogdan iz Pribislavca uz pomoć supruge uređuje svoj ekološki vrt, a očekujem da će on biti prvi nositelj OPG-a i najbolji primjer ostalima", kaže Bernarda Orehovec. No, Bogdanovi o OPG-u zasad ne razmišljaju.

"Nama bi više odgovaralo da se zaposlimo kod nekog. Ovdje u naselju plastenici nemaju smisla jer će nam sve porušiti, pa ne vidim kako obrađivati vrt za prodaju. Ovo što sadimo, rajčicu i krastavce, sadimo za vlastite potrebe", kaže Z. Bogdan za Poslovni.hr.

Foto: RGBStock.com


Tagovi

Bernarda Orehovec Biodinamička poljoprivreda Rudolf Steiner ACT Mjesečev sjetveni kalendar


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo