Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave u BiH
  • 10.06.2014. 12:00

BiH vojnici i EUFOR u akciji pomoći poplavljenima

Prije negoli je došlo do katastrofalnih poplava u regiji na području BiH bila je planirana vježba Oružanih snaga i EUFOR-a pomoći civilnim strukturama u slučaju prirodnih i drugih nesreća. Uslijed nastale situacije, nažalost to neće biti samo vježba, nego prava akcija

Foto: freedigitalphotos.net
  • 114
  • 5
  • 0

Višednevna operacija "Zajednički napor - 14", u kojoj će sudjelovati Oružane snage BiH i EUFOR-a u suradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, kao pomoć civilnim strukturama na saniranju šteta od poplava, započela je u subotu, 7. lipnja u jutarnjim satima, a sudionici akcije već nekoliko dana su na terenu na kojem prikupljaju podatke.

U operaciji sudjeluje oko 750 vojnika Oružanih snaga BiH i 450 pripadnika EUFOR-a, s helikopterskim jedinicama, kamionima, građevinskim strojevima, kontejnerima za smještaj evakuiranog stanovništva, a na raspolaganju imaju dva pontonska mosta. Kako je u izjavi za Fena-u potvrdio glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić predviđeno je da vježba traje do 20. lipnja, ali ukoliko bude potrebe bit će produžena te je dodao da postoji 19 zahtjeva stanovništva za pomoć u saniranju šteta od poplava, ali taj broj će se sigurno povećavati.

Testirat će se zemljište i voda

"Ovo praktično neće biti samo vježba, nego rad na terenu, odnosno sanacija poplavama uzrokovanih šteta. Učesnici vježbe će raditi na čišćenju terena, odvozu otpada, dezinfekciji, dezinsekciji, ali u svemu što bude potrebno. Predviđeno je i testiranje zemljišta i voda na poplavljenim područjima posebno u Posavini", pojasnio je Malagić.

Naglašava da će u ovoj zajedničkoj akciji biti obuhvaćeni najviše poplavljeni gradovi, odnosno gradovi u slivu rijeke Bosne - Zenica, Maglaj, Doboj i Šamac, drugi dio djelovanja bit će od Šamca prema Brčkom, dok je treći pravac Šekovići, Zvornik do Bijeljine.

Dezinfekcija i dezinsekcija, odvoz otpada i sanacije terena

Malagić navodi kako će se u Maglaju čistiti prostor oko osnovne škole i obdaništa, vršit će se dezinfekcija i dezinsekcija u bolnici, u Doboju će biti organiziran odvoz otpada, dezinfekcija zgrada te transport humanitarne pomoći, a u Posavskom kantonu odvoz smeća. U Kalesiji su predviđeni radovi na sanaciji terena.

U Posavini će se testirati zemljište i eventualno zagađenje voda, dezinfekcija i dekontaminacija predviđena je za Orašje, Domaljevac, Bosanski Šamac i Odžak, dok će dezinfekcija i deratizacija biti u Tuzli te transport humanitarne pomoći za Lopare. Iz Željeznog Polja, u općini Žepče, vršit će se odvoz otpada, u Bijeljini i Šamcu predviđena je dezinfekcija ulica, parkova i ostalih javnih površina, dok je za Brčko predviđen transport humanitarne pomoći.

Prema prijavama na broj 112 utvrđivat će se daljnji prioriteti akcije

"Putem Operativno-komunikacijskog centra 112 stizat će i ostali zahtjevi koji će se dalje prosljeđivati EUFOR-u i Oružanim snagama BiH te će se na osnovu zahtjeva lokalnih zajednica i civilne zaštite tokom trajanja vježbe utvrđivati prioriteti djelovanja i čišćenja", ističe Malagić.

Naime, prije negoli je došlo do katastrofalnih poplava u regiji bila je planirana vježba Oružanih snaga i EUFOR-a na Manjači, a koja je trebala biti namijenjena pomoći civilnim strukturama u slučaju prirodnih i drugih nesreća. Vježba je bila zamišljena, ali budući da sada postoji stvarna situacija, vježba će biti usmjerena u tom pravcu.

Izvor: fena.ba, Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

BiH EUFOR Vojska Poplave Sanacija Admir Malagić Zenica Maglaj Doboj Posavina Orašje Domaljevac Humanitarna pomoć Akcija pomoći žrtvama


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]