Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tugomir Majdak
  • 31.08.2016. 16:30

Bez poreza i komasacije, zemlju onome tko obrađuje

Definirati politike nasljeđivanja po uzoru na zapadne europske zemlje kako ne bi došlo do usitnjavanja zemljišta. U praksi to znači da će prednost imati onaj tko ostaje u ruralnom prostoru, kaže Tugomir Majdak.

  • 5.915
  • 706
  • 0

Novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, agrobanka koja bi financirala projekte iz poljoprivrede, ne komasaciji i porezu na neobrađeno poljoprivredno zemljište, dio je predizbornih HDZ-ovih obećanja usmjerenih prema poljoprivrednicima koje je na nedavno održanom okruglom stolu "Hrvatska poljoprivreda u razdoblju od 2016. do 2020." iznio Tugomir Majdak.

Za HDZ poljoprivredno zemljište predstavlja glavni resurs koji zahtijeva sveobuhvatan pristup. Novi zakon bio bi dvadeset i četvrti Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji bi hrvatska dobila od svoje neovisnosti.

Prednost ima onaj koji ostaje na ruralnom prostoru

HDZ-ov prijedlog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu definirao bi politiku nasljeđivanja, kao i mogućnost davanja neobrađenog državnog poljoprivrednog zemljišta mladim poljoprivrednicima. Majdak iznosi detalje:

"Definirati politike nasljeđivanja po uzoru na zapadne europske zemlje kako ne bi došlo do usitnjavanja zemljišta. U praksi to znači da će prednost imati onaj tko ostaje proizvoditi u ruralnom prostoru. Proizvođač mora biti zadovoljan svim zakonima pa i ovim politikama nasljeđivanja", kaže Majdak.

Dosad nismo imali dobru praksu

Dosadašnja praksa jest bila dioba zemlje među nasljednicima, nevezano tko je obrađuje. Rezultat su neriješeni imovinsko-pravni odnosi na terenu, rascjepkani posjedi, usitnjene i gospodarski nekonkurentne parcele.

Drugi dio problema s kojim se HDZ planira uhvatiti u koštac jest neobrađeno poljoprivredno zemljište.

Neobrađena zemlja mladim poljoprivrednicima

"Danas u Hrvatskoj ima 426.000 hekatara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, prema podacima Agencije za poljoprivredno zemljište. Nismo zadovoljni učinkovitosti Agencije. Razradili smo model dodjela neobrađenog poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države mladim poljoprivrednicima i kada zakon stupi na snagu biti će poznati kriteriji", kaže Majdak.

Financiranje projekata kroz agrobanku

U HDZ-u smatraju kako treba oformiti agrobanku koja bi financirala projekte iz poljoprivrede. Smatraju kako formiranje posebno odjela za poljoprivrednu pri HBOR-u nije dovoljno za ovu svrhu.

Ne porezu na neobrađeno zemljište i komasaciji

Komasacija i porez na neobrađeno poljoprivredno zemljište su uvijek vruće teme za hrvatske poljoprivrednike koje se redovito dočekuju na nož. Stav HDZ-a prema komasaciji, okrupnjavanju poljoprivrednog zemljišta, jest da se o njoj ne može razmišljati dok se ne riješe imovinsko-pravni problemi. Također, ne razmišlja se ni o porezu na zemlju.

"Tek kad se stvori tržište poljoprivrednim zemljištem onda možemo razmišljati o uvođenju poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište", kaže Majdak.


Tagovi

HDZ Tugomir Majdak Predizborna obećanja


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.