Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinska razmjena
  • 13.07.2020. 07:30

Bez obzira na koronu - u EU zabilježen rast izvoza od 6,2% i uvoza za 2,6%

Trgovinski suficit od 14,9 milijardi eura predstavlja rast od 15% u odnosu na prethodnu godinu što ukazuje na snažnu i stabilnu trgovinu poljoprivredno - prehrambenim proizvodima. U nastavku saznajte kojih je proizvoda EU uvezla najviše ili najmanje, ali i kakav je bio izvoz.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 213
  • 31
  • 0

Unatoč izazovima pandemije u prvim mjesecima 2020. godine trgovina poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima u Europske unije ostala je snažna. Naime, vrijednost izvoza poljoprivredno - prehrambenih proizvoda iznosila je između siječnja i ožujka 46,8 milijardi eura što je skok od 6,2% u odnosu na prvi kvartal prošle godine, dok je vrijednost uvoza porasla na 31,8 milijardi eura što je povećanje od 2,6%.

Domaći povrćari na koljenima, uvoz i u korona krizi rastao za 11%

Trgovinski suficit od 14,9 milijardi eura predstavlja rast od 15% u odnosu na prethodnu godinu, stoji u priopćenju Europske komisije o trgovini za razdoblje siječanj- ožujak 2020.

U koje države EU izvozi najviše žitarica?

Dodatna potražnja za svinjetinom, govedinom, hranom za dojenčad i pšenicom povećala je vrijednost izvoza iz EU u Kinu, što je dovelo do porasta od 1,14 milijardi eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Izvoz ječma i pšenice doveo je do porasta za Saudijsku Arabiju (od 312 milijuna eura) i Maroka (240 mil. EUR), dok je snažni rast zabilježeni i za Rusku Federaciju (189 mil. EUR) te SAD (187 mil. EUR).

Zbog Brexita prvi mjeseci ostavili su traga i na izvozu EU u Veliku Britaniju, a vrijednost je pala za čak 827 milijuna eura. Pad od 158 mil. EUR je zabilježen i za Hong Kong te 93 mil. EUR za Libanon.

Odakle EU najviše uvozi?

Rast mjesečne uvozne vrijednosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zabilježen je iz Kanade za 366 milijuna eura, a najviše se uvoze uljana repica i soja. Također, zabilježen je rast vrijednosti proizvoda uvezenih iz Obale Bjelokosti i to s porastom od 238 milijuna eura, najviše zbog kakaa. Iz Turske je uvezeno najviše voća i agruma, a zabilježen je porast od 177 milijuna eura.

Porastao izvoz poljoprivrednih proizvoda, najviše svinjskog mesa i pšenice

Međutim, vrijednost uvoza iz Velike Britanije pala je za 460 mil. EUR, dok je pad zabilježen i u slučajevima Ukrajine (230 mil. EUR) i SAD-a (123 mil. EUR).

Raste izvoz žitarica i svinjetine, a smanjuje se za alkoholna pića

Tijekom navedenog razdoblja za nekoliko poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz EU porastao je izvoz. Riječ je o pšenici (979 milijuna eura), ostalim žitaricama (354 mil. EUR) i svinjetini (901 mil. EUR).

Izvozna vrijednost vina pala je za 233 milijuna eura, dok je pad od 144 mil. EUR zabilježen za žestoka pića i likere te 97 mil. EUR za bijeli šećer i trsku.

Za koje proizvode je zabilježeno povećanje uvoza/izvoza?

Najveći rast mjesečnih vrijednosti uvoza zabilježen je za svježe i sušeno tropsko voće (skok od 547 milijuna eura), s primjetnim povećanjem od 317 mil. EUR za palmino ulje i svim uljaricama osim soje (do 288 mil. EUR). Međutim, smanjenje od 319 milijuna eura zabilježeno je za pogače uljarica, zatim pšenicu (109 mil. EUR), ostale žitarice (451 mil. EUR) i sirovi duhan (180 mil. EUR). 


Tagovi

Početak 2020 Uvoz Izvoz Europska Unija Brexit Poljoprivredno - prehrambeni proizvodi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]