Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rat u Europi
  • 04.03.2022. 18:00

BASF zaustavlja nove poslove u Rusiji i Bjelorusiji - kako stoje druge agrarne tvrtke?

Mnoge tvrtke još uvijek pokušavaju izračunati cijenu svoje izloženosti Rusiji, što je brojka koja se za mnoge stalno mijenja sa svakim novim krugom sankcija koje najavljuju SAD, EU i Britanija

Foto: Depositphotos/firn
  • 258
  • 53
  • 0

Sukob u Ukrajini je stavio mnoge kompanije i investitore pred novi izazov. Reuters je objavio da se radi o ponudi Moskve da ubrza njihov izlazak iz zemlje i omogući im da predaju vlasništva na upravljanje tamošnjim menadžerima, dok se ne vrate.

Andrej Belousov, prvi potpredsjednik vlade je ponudio opcije tjedan dana od ruske invazije na Ukrajinu i dan nakon što je francuska banka Société Générale upozorila da bi mogla biti zakinuta za svoje ruske operacije, što je uzdrmalo tvrtke koje žele ostati u zemlji.

Belousov je naveo tri ishoda za strane firme. "Kompanija nastavlja u potpunosti raditi u Rusiji. Strani dioničari prenose svoj udio na upravljanje ruskim partnerima i mogu se kasnije vratiti na tržište. Treći je da trajno prekida poslovanje u Rusiji, zatvara proizvodnju i otpušta zaposlene."

Sve je pod rizikom. Oni koji ostanu mogli bi se suočiti s reakcijom na zapadnim tržištima gdje javnost podržava Ukrajinu, oni koji prenose dionice mogli bi predati ključeve uz malo garancija, dok bi se oni koji odustanu mogli suočiti s velikim gubitkom u najboljem slučaju, ili će možda morati prodati za nominalni iznos.

BASF zaustavlja nove poslove, Pirelli ostaje

Danas je objavljena informacija da BASF, najveća svjetska kemijska grupa, zaustavlja nove poslove u Rusiji i Bjelorusiji, osim onih koji se odnose na proizvodnju hrane u sklopu humanitarnih mjera. U ovoj su njemačkoj tvrtki naveli da će u Rusiji i Bjelorusiji ispunjavati postojeće obaveze u skladu s važećim zakonima, propisima i međunarodnim pravilima.

Treba napomenuti da je BASF donirao milijun eura hitne pomoći Ukrajini, a cjelokupan iznos je upućen njemačkom Crvenom križu koji pomaže sestrinsku organizaciju u Ukrajini.

Kada je riječ o kompanijama vezanim uz agrarni sektor, u talijanskoj Pirelli, koja proizvodi gume, ističu da prate razvoj događaja putem posebno formiranog "kriznog odbora", dodajući da ne očekuju da će zaustaviti rad svoje dvije ruske tvornice.

Njegov konkurent, finski Nokian Tyres, najavio je da prebacuje neke od proizvodnih linija iz Rusije.

Velike multinacionalne kompanije, poput BP-a i Shell-a, su rekle da odustaju, dok su druge za sada odgodile odlazak iz Rusije. TotalEnergies je najavio ostanak, ali neće više ulagati.

IKEA planira zatvoriti trgovine, ali je rekla da će plaćati svojih 15.000 ruskih radnika najmanje tri mjeseca.

Koliku će cijenu platiti? 

Mnoge tvrtke još uvijek pokušavaju izračunati cijenu svoje izloženosti Rusiji, što je brojka koja se za mnoge stalno mijenja sa svakim novim krugom sankcija koje najavljuju Sjedinjene Države, Europska unija i Britanija.

Do sada su globalne kompanije, banke i investitori objavili da je u pitanju iznos od preko 110 milijardi dolara, a za očekivati je dalji rast. Podaci istraživačke firme Morningstar pokazuju izloženost međunarodnih fondova u iznosu od 60 milijardi dolara, u dionicama i obveznicama.

Norveški državni fond, najveći svjetski, objavio je u četvrtak da je otpisao vrijednost imovine od otprilike 3 milijarde dolara koju drži u Rusiji.

Nizozemska banka ING objavila je najnovije informacije prema kojima je oko 700 milijuna eura neotplaćenih kredita pogođeno ovim sankcijama.


Tagovi

Sankcije Rusija SAD BASF Pirelli IKEA Rat u Ukrajini


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jutro na 33. Sabatini danas je započelo radno intenzivno, obilaskom stonskih zidina.