Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TotY 2023
  • 09.10.2022. 12:00

Başak 5120 spreman osvojiti europsko tržište

Başak 5120 opremljen je provjerenim Deutz motorom i ZF mjenjačem koji u kombinaciji sa snažnom hidraulikom daju pouzdan višenamjenski traktor

Foto: Başak
  • 1.359
  • 96
  • 1

Po prvi se puta u "Tractor of the Year" izboru nalazi i jedan turski traktor. Riječ je o Başak 5120 modelu koji je ovogodišnji finalist u kategoriji "Best Utility" višenamjenskih traktora za stočarske odnosno mješovite farme. 

"Model 5120 ima vrhunske tehnologije kako bi zadovoljio kupce u pogledu performansi i cijene. Financije postaju sve kritičniji parametar za poljoprivrednike jer troškovi rada i materijala za proizvodnju traktora stalno rastu. Naš model 5120 nudi razumnu cijenu i visoku tehnologiju", poručuju iz Başaka ističući kako je TOTY nominacija najveća motivacija njihovom mladom timu inženjera za istraživanje i razvoj kako bi razvijao bolje proizvode za europske poljoprivrednike!

Turski kandidat u ovoj kategoriji imam pouzdani DEUTZ / TCD 4-cilindrični Common Rail motor zapremine 3,6 litara, snage 85,4 kW odnosno 120 KS na 2.200 okretaja u minuti. Najveći okretni moment od 480 Nm postiže na 1.600 okretaja. Niska potrošnja goriva s visokim okretnim momentom od 1.200 do 2.000 okr./min, a iznosi 230 gr/kW/h.

Model 5120 ima vrhunske tehnologije 

Motor zadovoljava posljednje europske standarde emisije ispušnih plinova (Stage V) s EGR+DOC+DPF+SCR kombinacijom. Zapremina spremnika diesela 200 a AdBlue dodatka 20 litara omogućavaju duži rad. Servisni interval je 500 sati.    

Tradicionaliste će zadovoljiti ZF mehanički mjenjač u četiri stupnja prijenosa snage odnosno 32 x 32 brzine, s hidrauličkom promjenom smjera vožnje. Najmanja brzina 1,83 a najveća 40 km/h koje postiže se na 1.750 okretaja motora. 

Snažna hidraulika

Hidraulička CCLS pumpa osjetljiva na opterećenje, koja "radi baš koliko treba" i tako osigurava uštedu goriva i minimalni gubitak snage, ima protok ulja 100 litara u minuti. 

Traktor je opremljen s tri mehanička i jednim elektroničkim stražnjim vanjskim ventilom. Opcijski su moguća i dva prednja ventila. 

Stražnji maksimalni podizni kapacitet je 5,5 tona a prednji 2,2 tone.

Stražnje priključno vratilo ima elektrohidrauličko uključivanje i četiri brzine (540 - 540E – 1000 – 1000E). Dostupan je i prednji PTO brzine 1000 okretaja u minuti. Kako je traktor višenamjenski, nekoliko je opcija stražnjeg priključivanja – automatskog, ručnog i PUH sustava. 

Stražnje priključno vratilo ima elektrohidrauličko uključivanje i četiri brzine

Okretnost i agilnost zahvaljuje dimenzijama. Dužina podvozja je 2,5 m, klirens do 0,48 m. Kut zakretanja prednjih kotača 40° a radijus okretanja 5,4 m. Težina traktora je 5,26 tone a maksimalna radna težina 7,5 tona. 

Jednostavno upravljanje

Jedan od najvažnijih aduta traktora je višenamjenska upravljačka ručica (Multicontroler) uz koju je smješten i joystick za elektroničku kontrolu prednjeg utovarivača. Ergonomski postavljena upravljačka ručica omogućava kontrolu najvažnijih funkcija ovog stroja, promjene brzina, ručno kvačilo, kontrolu vanjskih ventila, promjenu smjera vožnje, priključivanja, memorija kontrole brzine (koja se obično koristi na uvratinama) i td. U kabinu se može smjestiti (kao opcija) monitor stražnje kamere. Mislili su i na sitnice – kao što je USB priključak, držač mobitela, pretinac za odlaganje stvari sa zaključavanjem i sl. 

Jednostavno je upravljati ovim traktorom

Kabina ima mehanički ovjes. Na izbor je dostupna pneumatika sjedala. Buka u kabini je 77,3 dB. Rasvjeta 30.000 lumena omogućava i nesmetan rad noću. Kao opcija dostupan je i "Slijedi me kući" sustav posebno važan u manjim mjestima gdje nema osvjetljenja na cestama. Kada se pritisne traktorski ključ sva svjetla ostaju otvorena 45 sekundi. Dostupno je kao dodatna oprema i Trimble automatsko upravljanje. Traktor je opremljen i ISOBUS sustavom trenutno kao opcijom. 

Kompletna linija za europsko tržište

S više od 100 godina iskustva u proizvodnji i 50-ak ljudi mladog inženjerskog tima, Başak je uvijek voljan razvijati bolje proizvode, poručuju. 

Zanimljivo je da počeci proizvodnje sežu do 1914. kada je osnovana tvornici u Sakaryi u kojoj su se proizvodila željezno-drvena zaprežna vozila. Godine 1965. počinje proizvodnja traktora od koje je 65 posto bilo namijenjeno domaćem tržištu. Od 1978. proizvode traktore prema licenci Steyra, a 1996. starta proizvodnja Başak brenda. Modele za druga tržišta počinju razvijati od 2012. Jedna je od takvih modela upravo 5120, koji 2020. u Njemačkoj dobiva nagradu za dizajn. U Başak su portfelju i priključni uređaji za obradu tla, a osim nekih lokalnih brendova, distributeri su Claasa za Tursku i serviser za njihove strojeve. 

Danas se u tvornici proizvode 5.000 traktora od 50 - 120 KS, a cilj im je podići proizvodnju na 6.000 godišnje. Žele upotpuniti liniju koju predvodi Toty finalist 5120 i tako kompletirane ponude krenuti u osvajanje europskog tržišta. 

Spremni za europsko tržište

"S 5120 lansirat ćemo još jedan model - 5115 na predstojećoj izložbi SIMA, kojega će slijediti još nekoliko modela niže snage - 5110, 5100, 5090 i 5075, svi prilagođeni potrebama europskog tržišta i opremljeni sa Stage V motorom. Traktori su praktično spremni i kada kompletiramo Stage V rang, planiramo jači prodor na europsko tržište", otkriva nam za kraj glavni direktor Duysen Erdogan i potvrđuje kako su u potrazi za zastupnikom na hrvatskom tržištu i u tom kontekstu su upravo u pregovorima s nekoliko tvrtki.


Fotoprilog


Tagovi

TotY Başak 5120 Višenamjenski traktor Tractor of the Year


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer