Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Land and Soil Management Award
  • 18.04.2017. 15:00

Austrijski farmeri i SPAR zajedno čuvaju tlo

Austrijski projekt "Zdravo tlo za zdravu hranu" jednoglasni je pobjednik nagrade za Očuvanje tla!

  • 1.156
  • 61
  • 0

Nagrada za najbolje raspolaganje tlom "Land and Soil Management Award" pronašla je svoje vlasnike.

Time je prepoznat rad ovih poljoprivrednika koji su vodili brigu o tlu i okolišu prilikom poljoprivredne proizvodnje.

Tu su i ohrabrujući novi koncepti zaštite tla, ali i sve veća svijest o važnosti očuvanja ovog resursa.

Zdravo tlo za zdravu hranu

Zajedno s trgovačkim lancem SPAR i WWF Austria (World Wide Fund for Nature), austrijski su farmeri pobijedili na natječaju s projektom "Zdravo Tlo za Zdravu Hranu" gdje koriste metode za očuvanje tla kako bi osigurali zdravu hranu za lokalne potrošače.

Pod pokroviteljstvom Europske komisije, u suradnji s BOKU i Sveučilištem iz Ljubljane te Syngentom, uručene su im nagrade za njihov veliki doprinos.

Nagradu su primili Alois Liebmann jedan od proizvođača, Andreas Pregartner savjetnik, Thomas Panzl, SPAR Austria i Julia Haslinger iz WWF Austria.

Čvrsti savez od 59 proizvođača

Kako bi poboljšali strukturu tla, 59 austrijskih farmera izgradilo je čvrsti savez u kojem su krenuli u zajednički projekt. Zajedno su imali veliku moć utjecati na proizvodnju hrane i potrošačke navike. Što je najvažnije, pokazali su volju.

Projekt je započeo 2015. godine, a uveli su prakse za očuvanje tla na 800 hektara. U 2016. godini su proširili djelovanje na 950 hektara, a daljnji je cilj povećati površinu na 1.200 hektara u 2017. godini.

U ovom trenutku, 59 farmera i njihovih obitelji sudjeluje u projektu, a proizvode povrće: kupus, rajčice, luk, mrkvu i tri vrste salate. Gnoje kompostom umjesto komercijalnim gnojivom, imaju rotaciju usjeva, minimalno obrađuju tlo i održavaju stalni zeleni pokrivač kako se tlo ne bi osiromašilo.

30 eura bonusa po toni CO2

SPAR, jedan od najvećih lanaca u Austriji ovakvu proizvodnju podržava i koordinira projekt te uvelike sudjeluje u njemu. Garantira prodaju proizvođačima i plaća bonus od 30 eura po toni CO2 koji se pohrani u tlo. Stručnjaci za tlo stalno provjeravaju je li sve u redu sa zdravljem zemlje i prate spremanje ugljika nazad u tlo.

Proizvedeno povrće se prodaje u više od 1.600 trgovina diljem Austrije. Dnevno milijun ljudi ima priliku kupiti zdravo povrće iz zdravog tla. Tako doprinose stanju tla u svojoj zemlji. Na ovaj način su povezani proizvođač, prodavač i institucija WWF koja ima velik medijski utjecaj, a svi oni imaju priliku mijenjati prehrambeni lanac.


Tagovi

Tlo Soil Award WWF Austria


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijete opsadom Pariza, 15.000 policajaca na ulicama

Prosvjedi francuskih poljoprivrednika predvođeni sindikatom FNSEA traju diljem zemlje već danima. Ispred zgrada lokalnih samouprava rasipaju gnojivo, pale uvezeno povrće,...

Više [+]