Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monitoring
  • 18.07.2022. 12:00

APPRRR prati poljoprivredne aktivnosti putem satelita i šalje upozorenja

Cilj im je informirati, a ne sankcionirati, ističu iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Foto: Depositphotos/mproduction
  • 9.755
  • 821
  • 0

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je da je krenula s novim načinom informiranja poljoprivrednika - korisnika potpora putem ranih upozorenja.

"Ona će biti kontinuirano dostavljana korisniku putem obavijesti u Agronetu i slanjem SMS i e-mail poruka onima koji su ih pristali primati", pojasnili su.

Kako ističu, njihov cilj je informirati, a ne sankcionirati.

Naime, u novom programskom razdoblju Zajedničke poljoprivredne politike EU od 2023. godine obveza Republike Hrvatske je razviti monitoring sustav praćenja poljoprivredne aktivnosti i intenzivirati komunikaciju s poljoprivrednicima s ciljem poticanja poštivanja propisanih kriterija za ostvarivanje potpora.

Što ako zakaže automatska detekcija?

Razvili su alat automatske detekcije poljoprivredne aktivnosti satelitskim podacima (monitoring) kojim redovito i sustavno prate i procjenjuju ju na temelju podataka satelita Sentinel i drugih barem jednakovrijednih podataka.

"Poljoprivredna aktivnost na parcelama je vidljiva putem satelita i rezultati procjene njezina postojanja dostupni su u Agronetu u modulu Izravna plaćanja i IAKS mjere ruralnog razvoja kartica Monitoring“, dodaju.

Kako kažu, automatska detekcija satelitskim podacima ovisi o vremenskim prilikama, npr. oblacima, te ponekad "umjetnom inteligencijom" nije moguće automatski utvrditi poljoprivrednu aktivnost. "U tim slučajevima obavlja se procjena pregledom stručnjaka i upotrebom dodatnih satelitskih podataka visoke rezolucije, podataka digitalnih orto-foto snimaka i geotagiranih fotografija", poručuju.

U slučaju potrebe dodatnog dokazivanja, kažu da će zatražiti dostavu geotagirane fotografije poljoprivredne aktivnosti putem mobilne aplikacije AgroGTF ili da odustanete od zahtjeva za potporu ako aktivnost ne mislite provesti.

Kazne za neprovođenje aktivnosti

Rezultati Monitoring sustava i rezultati pregleda stručnjaka u 2022. godini, za korisnike koji imaju parcele u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji koriste se u svrhu kontrole ostvarivanja potpora.

Za ostale korisnike su informativnog karaktera, no korisnici mogu biti predmet klasičnih kontrola na terenu i u slučaju neprovođenja može im se uskratiti potpora i dodijeliti administrativne kazne, napominju.

"Potpora se ostvaruje za obavljanje poljoprivredne aktivnosti!", naglasili su.

Ova aktivnost je propisana u Pravilniku o provedbi izravne potpore i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2022. godinu, iz APPRRR-a te izdvajaju sljedeće:

Obradivo zemljište

Na obradivom zemljištu moraju se provoditi poljoprivredne aktivnosti u agrotehničkim rokovima sukladno prijavljenoj vrsti korištenja i podneblju u kojem se aktivnost odvija.

Ugar

Na poljoprivrednim površinama pod ugarom mora se, osim minimalnih uvjeta održavanja iz članka 17. stavka 2. Pravilnika, najkasnije do 30. lipnja 2022. godine provesti barem jedna od agrotehničkih mjera:

  • sjetva usjeva koji će biti zaoran za zelenu gnojidbu
  • sjetva mješavinom sjemena usjeva namijenjenih divljim pticama i medonosnog bilja kao izvor nektara
  • zaoravanje usjeva za zelenu gnojidbu
  • košnja, malčiranje ili bilo koji način obrade kojim će se u potpunosti spriječiti razvoj neželjene vegetacije.

Trajni travnjaci

Poljoprivredne površine pod trajnim travnjacima, evidentirane u ARKOD-u kao livade, pašnjaci ili krški pašnjaci, korisnik mora minimalno održavati napasivanjem stoke u vlasništvu i/ili posjedu do 15. rujna 2022. godine ili kositi barem jednom godišnje, pri čemu prva košnja treba biti obavljena do 30. lipnja 2022. godine u skladu s pravilima višestruke sukladnosti.

Datum prve košnje ne primjenjuje se na površine iz operacije 10.1.3. Očuvanje travnjaka velike prirodne vrijednosti, operacije 10.1.4. Pilot mjera za zaštitu kosca i operacije 10.1.5. Pilot mjera za zaštitu leptira iz članka 60. Pravilnika, gdje se primjenjuju datumi navedeni u obvezama za pojedinu operaciju.

Datum prve košnje ne primjenjuje se na poljoprivredne površine pod trajnim travnjacima koje su definirane kao gorsko planinsko područje u skladu s člankom 129. stavkom 2. Pravilnika, gdje prva košnja treba biti obavljena do 31. srpnja 2022. godine, zaključuju iz APPRRR-a.


Tagovi

Praćenje aktivnosti Sateliti APPRRR Monitoring


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić