Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje okoliša
  • 09.12.2019. 09:00

Alarmantno: Europa gubi biološku raznolikost - ne zna se boriti s klimatskim promjenama?

Stanje okoliša u Europi došlo je do kritične točke. Imamo kratak vremenski rok da u sljedećem desetljeću povećamo mjere zaštite prirode, umanjimo utjecaje klimatskih promjena i radikalno smanjimo potrošnju prirodnih resursa", izjavio je Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA-e.

Foto: Depositphotos/tepic
  • 853
  • 446
  • 0

Europa neće ostvariti svoje ciljeve za 2030. bez hitnih mjera tijekom sljedećih 10 godina u borbi protiv alarmantne stope gubitka biološke raznolikosti, povećanja utjecaja klimatskih promjena i pretjerane potrošnje prirodnih resursa. U najnovijem izvješću Europske agencije za okoliš (EEA) naziva "Stanje okoliša", navodi se da se Europa suočava izazovima u vezi s okolišem čiji su razmjeri, kao i hitnost suočavanja s njima, dosad nezabilježeni. 

Stanje okoliša u Europi došlo je do kritične točke

Kako ističu u ovoj agenciji, razloga za nadu prema izvješću ima - zbog povećane javne svijesti o potrebi za promjenama koje podrazumijevaju održivu budućnost, tehnološke inovacije, sve veći broj inicijativa zajednica i pojačane mjere EU-a kao što je europski zeleni dogovor (Green Deal).

"Stanje okoliša u Europi došlo je do kritične točke. Imamo kratak vremenski rok da u sljedećem desetljeću povećamo mjere zaštite prirode, umanjimo utjecaje klimatskih promjena i radikalno smanjimo potrošnju prirodnih resursa", izjavio je Hans Bruyninckx, izvršni direktor EEA-e.

Europske politike zaštite okoliša i klime su, istina, pomogle da se stanje okoliša tijekom posljednjih desetljeća popravi. Ipak, Europa ne ostvaruje dovoljan napredak, a izgledi za okoliš u narednom desetljeću nisu pozitivni, navodi se u izvješću "Europsko izvješće o okolišu – stanje i izgledi, 2020." (SOER 2020.).

"Izvješće o stanju okoliša objavljeno je u savršen trenutak kako bi nam dalo dodatni zamah koji nam je potreban dok započinjemo novi petogodišnji ciklus u Europskoj komisiji i dok se pripremamo za predstavljanje zelenog dogovora. U idućih pet godina uspostavit ćemo uistinu transformativan program, uvesti nove čiste tehnologije, pomoći građanima da se prilagode novim mogućnostima zapošljavanja i industrijama koje se mijenjaju i prebaciti se na čistije i učinkovitije sustave mobilnosti te održiviju prehranu i poljoprivredu. Ako uspijemo u svojem naumu, očekujemo višestruku korist za Europu i Europljane, a naše gospodarstvo i naš planet također će imati koristi. Ovo je izvanredan globalni izazov i jedinstvena prilika za Europu", izjavio je Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik Europske komisije

Stanje okoliša se pogoršalo, izgledi su neizvjesni

Ukupni trendovi zaštite okoliša u Europi nisu se popravili od posljednjeg izvješća EEA-e o stanju okoliša iz 2015. U ocjeni se navodi da iako većina ciljeva do 2020. neće biti postignuta, posebno oni vezani za biološku raznolikost, još uvijek postoji šansa za ispunjenje dugoročnih ciljeva do 2030. i 2050.

Europa je postigla velik napredak u pogledu učinkovitosti resursa i kružnoga gospodarstva. Međutim, najnoviji trendovi ističu usporavanje napretka u područjima kao što su smanjenje emisija stakleničkih plinova, industrijskih emisija, stvaranja otpada, poboljšanje energetske učinkovitosti i povećanje udjela obnovljivih izvora energije. Trenutačna stopa napretka neće biti dovoljna za postizanje klimatskih i energetskih ciljeva do 2030. i 2050.

Od 13 posebnih ciljeva samo dva mogu biti ispunjena? 

Zaštita i očuvanje europske biološke raznolikosti i prirode najveće je područje gdje se ostvaruje obeshrabrujući, gotovo nikakav napredak. Od 13 posebnih ciljeva politike postavljenih do 2020. u tom području, samo dva bi mogla biti ispunjena: određivanje zaštićenih morskih i kopnenih područja. Ako se nastavi postojeći trend, to će do 2030. rezultirati daljnjom degradacijom prirode i stalnim zagađenjem zraka, vode i tla.

Klimatske promjene, onečišćenje zraka i onečišćenje bukom koji utječu na okoliš i zdravlje ljudi, također su velik problem. Izloženost sitnim česticama uzrok je otprilike 400 000 preuranjenih smrti u Europi svake godine, a države središnje i istočne Europe nerazmjerno su pogođene tim problemom. Raste i zabrinutost zbog opasnih kemikalija i rizika koje predstavljaju. Izgledi za smanjenje štetnog utjecaja okoliša na zdravlje poboljšali bi se boljom integracijom politika za zaštitu okoliša i zdravstvenih politika.

Cjelovito izvješće možete preuzeti u dokumentu ispod teksta


Dokumenti


Tagovi

Stanje okoliša Europa Bioraznolikost Klimatske promjene Europska agencija za okoliš Alarmantno


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad naletim na ovakve objave, prvo na što pomislim je - Maja !! :)