Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agronomski fakultet
  • 08.12.2020. 14:25
  • Grad Zagreb, Zagreb

Agronomski fakultet dobiva regionalni centar za eksperimentalnu ekonomiju

U centru koji će biti integriran u Europski istraživački prostor (ERA) provodit će se znanstvena i primijenjena istraživanja namijenjena povećanju konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog lanca vrijednosti.

Foto: Agronomski fakultet
  • 219
  • 136
  • 0

Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu dobiva regionalni istraživački centar za eksperimentalnu ekonomiju i upravljanje u poljoprivredno-prehrambenom lancu.

Riječ je, pojasnila je voditeljica projekta prof. dr. sc. Marija Cerjak sa Zavoda za marketing u poljoprivredi ovoga fakulteta, o znanstvenom području u kojem se provode kontrolirani ekonomski eksperimenti sa stvarnim ljudima i njihovim odlukama da bi se testirale ekonomske teorije te, posebno zanimljivo, da bi se ispitalo koje odluke ljudi donose u određenim okolnostima

"Centar će u suradnji s tvrtkama iz agrobiznisa provoditi eksperimente za one poslovne probleme na koje klasična ekonomija ne daje dobre odgovore. Rezultati istraživanja omogućit će domaćem poljoprivredno-prehrambenom sektoru donošenje boljih poslovnih odluka i u konačnici povećanje konkurentnosti“, naglasila je. 

Kako pojašnjavaju, u centru koji će biti integriran u Europski istraživački prostor (ERA), u fokusu će biti poljoprivreda Hrvatske i susjednih zemalja, a domaći stručnjaci u Zagrebu će surađivati s kolegama iz Italije, Grčke i Švedske.

Dio projekta AgriFoodBoost

Njegova uspostava dio je Twinning projekta AgriFoodBoost čiji je puni naziv Boosting Excellence in Experimental Research for Agri-Food Economics and Management.

Njegovi najvažniji ciljevi su podizanje razine znanstvene izvrsnosti i stvaranje tehnoloških kapaciteta za provođenje eksperimentalnih ekonomskih istraživanja na Agronomskom fakultetu. 

Uz uspostavu istraživačkog centra, ključne aktivnosti na projektu su razmjena istraživača među partnerskim institucijama, održavanje tematskih ljetnih škola i radionica, posjeti stručnjaka i sudjelovanje na stručnim konferencijama.

U centru koji će biti integriran u Europski istraživački prostor (ERA) provodit će se znanstvena i primijenjena istraživanja namijenjena povećanju konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog lanca vrijednosti.

Inače, uz već spomenutog nositelja Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, partneri su stručnjaci iz eksperimentalne ekonomije s uglednih europskih sveučilišta University of Bologna, Agricultural University Athens i Swedish University of Agricultural Sciences.

Projekt financira Europska unija kroz program OBZOR 2020., a njegova je ukupna vrijednost je 899.315 eura i traje tri godine, zaključuje se u priopćenju.


Tagovi

Agronomski fakultet Eksperimentalna ekonomija Poljoprivredno-prehrambeni lanac Istraživanja Pojekt AgriFoodBoost


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SINJSKA ALKA: Zavirili smo u sobu u kojoj majka brižno oblači sina alkara u vitešku odoru.