Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 21.10.2008.

Agrokor snizio cijene stočne hrane

STOČARSTVO Kukuruz snizio cijene krmiva 24 posto

  • 1.092
  • 54
  • 0

Zbog znatno nižih cijena kukuruza na međunarodnom tržištu, proizvođači stočne hrane iz koncerna Agrokor pojeftinili su svoje proizvode u prosjeku 24 posto.

Jeftinije nije moglo

Odličan ovogodišnji urod u Hrvatskoj i susjednim zemljama spustio je visoke prošlogodišnje cijene kukuruza od 1,60 kuna za kilogram pa se na burzama u regiji cijena kukuruza sada kreće između 62 i 65 lipa za kilogram.

U Agrokoru objašnjavaju da veće pojeftinjenje nije bilo moguće zbog povećanja cijena ostalih sastojaka stočne hrane, primjerice sojine sačme, premiksa, troškova energije i drugih čimbenika. Stoga cijene stočne hrane nisu mogle biti snižene na razinu koju su imale prije velikih poskupljenja prošle jeseni zbog premale ponude kukuruza na svjetskim tržištima.

- Ovo će sniženje biti jedan od ključnih čimbenika stabilizacije hrvatskog stočarstva pa u sljedećem razdoblju ne treba očekivati povećanje cijena mesa, što je za hrvatske potrošače najvažnije - rekla je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora za strategijske poslovne grupe.

Ljerka Puljić ističe da zbog ciklusa u uzgoju svinja i junadi, koji traju od tri do 12 mjeseci, vjerojatno neće biti brzih sniženja cijena u daljnjem lancu uzgoja stoke i proizvodnje mesa.

Izvoz kukuruza u Italiju

Koncern Agrokor jedan je od najvećih hrvatskih proizvođača stočne hrane. Njegovi pogoni u Belju, Vinkovcima i Ivanić-Gradu godišnje proizvedu 200 tisuća tona krmiva od čega se više od polovice rabi za vlastite potrebe.

Ukupna je godišnja proizvodnja u Hrvatskoj 660 tisuća tona, a Agrokor povećava svoje proizvodne kapacitete koji bi trebali dosegnuti 400 tisuća tona krmiva godišnje.

Zbog odličnog uroda kukuruza, ove godine viškove za izvoz imaju svi veliki proizvođači u regiji, uključujući Hrvatsku, Mađarsku, Rumunjsku i Srbiju.

- Dogovorili smo nekoliko velikih poslova, osobito s Italijom koja je veliki uvoznik kukuruza pa ćemo na njezino tržište plasirati više od 100 tisuća tona. Razgovaramo i s Albanijom - otkrila je Ljerka Puljić.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)