Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 21.10.2008.

Agrokor snizio cijene stočne hrane

STOČARSTVO Kukuruz snizio cijene krmiva 24 posto

  • 1.110
  • 54
  • 0

Zbog znatno nižih cijena kukuruza na međunarodnom tržištu, proizvođači stočne hrane iz koncerna Agrokor pojeftinili su svoje proizvode u prosjeku 24 posto.

Jeftinije nije moglo

Odličan ovogodišnji urod u Hrvatskoj i susjednim zemljama spustio je visoke prošlogodišnje cijene kukuruza od 1,60 kuna za kilogram pa se na burzama u regiji cijena kukuruza sada kreće između 62 i 65 lipa za kilogram.

U Agrokoru objašnjavaju da veće pojeftinjenje nije bilo moguće zbog povećanja cijena ostalih sastojaka stočne hrane, primjerice sojine sačme, premiksa, troškova energije i drugih čimbenika. Stoga cijene stočne hrane nisu mogle biti snižene na razinu koju su imale prije velikih poskupljenja prošle jeseni zbog premale ponude kukuruza na svjetskim tržištima.

- Ovo će sniženje biti jedan od ključnih čimbenika stabilizacije hrvatskog stočarstva pa u sljedećem razdoblju ne treba očekivati povećanje cijena mesa, što je za hrvatske potrošače najvažnije - rekla je Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora za strategijske poslovne grupe.

Ljerka Puljić ističe da zbog ciklusa u uzgoju svinja i junadi, koji traju od tri do 12 mjeseci, vjerojatno neće biti brzih sniženja cijena u daljnjem lancu uzgoja stoke i proizvodnje mesa.

Izvoz kukuruza u Italiju

Koncern Agrokor jedan je od najvećih hrvatskih proizvođača stočne hrane. Njegovi pogoni u Belju, Vinkovcima i Ivanić-Gradu godišnje proizvedu 200 tisuća tona krmiva od čega se više od polovice rabi za vlastite potrebe.

Ukupna je godišnja proizvodnja u Hrvatskoj 660 tisuća tona, a Agrokor povećava svoje proizvodne kapacitete koji bi trebali dosegnuti 400 tisuća tona krmiva godišnje.

Zbog odličnog uroda kukuruza, ove godine viškove za izvoz imaju svi veliki proizvođači u regiji, uključujući Hrvatsku, Mađarsku, Rumunjsku i Srbiju.

- Dogovorili smo nekoliko velikih poslova, osobito s Italijom koja je veliki uvoznik kukuruza pa ćemo na njezino tržište plasirati više od 100 tisuća tona. Razgovaramo i s Albanijom - otkrila je Ljerka Puljić.


Izvori

Večernji list

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]