Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agroklub 4.0
  • 01.05.2018. 13:00

Agroklub 4.0 izašao iz faze testiranja! Kreirana platforma za narednih 10 godina informiranja poljoprivrednika

Odlučili smo na današnji praznik proslaviti rezultate rada naših razvojnih inženjera i izlazak nove verzije Agrokluba iz beta faze. Zašto ne bi ono na čemu smo radili više od godinu dana obilježili upravo na praznik rada, kaže Mario Relatić, jedan od vlasnika Agrokluba

  • 887
  • 155
  • 3

Početkom godine informacijski sustav Agroklub prešao je na novu platformu - njegovu četvrtu generaciju, a s prvim danom svibnja 2018. službeno je novi dizajn izašao iz beta faze. Tim terminom inženjeri Internet tehnologija najčešće opisuju jedan od ranih životnih ciklusa svake aplikacije koja je o ovom slučaju trajala gotovo 3 mjeseca.

Tajming naravno nije slučajan, jer Agroklub upravo ove godine obilježava 10 godina od svog osnutka. Od 2008. do danas traje razvojni put - od još jednog pokušaja iz garaže, do centralnog mjesta poljoprivrede u digitalnom svijetu. Putovanje od jednog desetljeća.

"Danas više ne koriste termin portal, već za sebe kažu kako se radi u sustavu poljoprivrednih informacija na internetu. Portal je osnova, ali ne možemo zanemariti naš oglasnik, baze podataka ili društvenu mrežu KLUB. Uz web izdanje korisnici koriste i naš AgroLetter (tjedni newsletter), a sve više i naše mobilne aplikacije za Android i iOS uređaje nove generacije, telefone i tablete", pojašnjava Mario Relatić, suvlasnik Agrokluba te dodaje: Odlučili smo na praznik rada proslaviti rezultate rada naših razvojnih inženjera i izlazak nove verzije Agrokluba iz beta faze. Zašto ne bi ono što smo radili više od godinu dana obilježili upravo na praznik rada? Ovom prilikom moram naglasiti i ulogu kolega iz SLinka, koji su odradili veliki posao oko kreiranja nove platforme i samog dizajna.

Mobile first pristup

Inženjer Frano Šašvari iz osječke tvrtke SLink je kao njen vodeći programer imao važnu ulogu u razvoju novog sustava. Navodi kako je čitav proces trajao 18 mjeseci te da su nove tehnologije i sadržaj postavljeni u prvi plan kroz mobile first pristup.

"Restrukturiranje je bolja riječ od redizajna, jer se u ovom slučaju radi o procesu u kojem smo upotrijebili potpuno nove tehnologije i koristili pristup 'iz nule'. Dizajn je jedan dio poslova i u ovom slučaju orijentiran je prema pozitivnom iskustvu korisnika. O tehnikalijama ne bih previše, ali osnova projekta je Laravel platforma bazirana na PHP-u te standardne web tehnologije (HTML, CSS, JavaScript), uz izbor MySQL-a kao baze podataka. Kroz ovaj proces u kojemu je sudjelovalo više programera radi velikog broja zadataka koristili smo i kolaboracijske alate za planiranje i organizaciju poslovanja. Sve u svemu bliži se kraj jednog velikog posla na koji smo ponosni".  

Što donosi novi Agroklub?

Kada govore o novoj verziji kažu da ima obilježja Evolucijske. Sadržaj je postavljen u prvi plan, a sve je prilagođeno tabletima i pametnim telefonima. Ima i novih servisa, poput burzovnih cijena poljoprivrednih roba. Analize isplaćenih potpora su također redefinirane i ažurirane s najnovijim informacijama, a i u kontekstu klimatskih promjena veći je naglasak na prognozi vremena. 

I društvena mreža KLUB je dobila daleko veći značaj - sada sadržaj koji kreiraju sami korisnici postaje i dijelom čitavog sustava. Sve su informacije bolje povezane i isprepletene. Naglašavaju i veću razinu zaštite svakog korisnika, a svima daju i dodatne mogućnosti upravljanja vlastitom razinom privatnosti. 
Najavljeni su i noviteti u modelu monetizacije sadržaja jer su dimenzije oglasnih poruka sada usklađene s novim smjernicama IAB-a, s proporcijama i LEAN principima. 

Može se reći da je Agroklub napravio prilagodbu trendovima Internet scene, vlastitim razvojem i zahtjevima korisnika. Jedan veliki korak naprijed u sljedeće desetljeće djelovanja.

Agroklub u brojevima

Od 2008. do danas Agroklub je publicirao više od 40.000 članaka na razne teme života u ruralnog prostora, dok su korisnici sustava objavili više od 38.500 poljoprivrednih oglasa. Kada je riječ o čitateljima tu govore milijuni - od osnutka do danas generirali su oko 40 milijuna posjeta stranica uz kontinuirani trend rasta. Uz dva uredništva, u Osijeku i Novom Sadu danas u kreiranju sadržaja za poljoprivrednike sudjeluje  više od 50 vanjskih suradnika iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine. 

Prema službenim Google Analytics podacima Agroklub je samo u prethodnom mjesecu (travnju 2018.) zabilježio 1.179.800 posjeta od strane 721.816 korisnika.
 


Fotoprilog


Tagovi

Agroklub 4.0. Praznik rada


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).