• Poljoprivreda Afrike
  • 02.04.2015. 11:40

Afrika ima 45 posto poljoprivrednih rezervi!

Afrika je bogata prirodnim resursima, uljem (10 posto svjetskih rezervi), plinom (8 posto svjetskih rezervi), ugljenom (2 posto svjetskih rezervi), a sadrži i 45 posto svjetskih poljoprivrednih rezervi, s 202 milijuna potencijalnih obradivih hektara još uvijek netaknutih.

  • 261
  • 14
  • 0

Afrika, kontinent iznimne ljepote i još veće kulturne raznolikosti. Kontinent toliko velik koji bi mogao udomiti velik dio starog svijeta, Kine i Indije. Kontinent koji se suočava s ogromnim izazovima, konfliktima, bolestima i siromaštvom. No, ono što je prije 20-ak godina bio samo dalek i beznadan cilj, sada pruža nadu. Afrika je pokazala da posjeduje sve karakteristike kako bi postala samoodrživa zemlja.

Bogata je prirodnim resursima, uljem (10% svjetskih rezervi), plinom (8% svjetskih rezervi), ugljenom (2% svjetskih rezervi), a sadrži i 45% svjetskih poljoprivrednih rezervi, s 202 milijuna potencijalnih obradivih hektara još uvijek netaknutih. Njezin potencijal se ne iskorištava uslijed krivog rapolaganja resursima, problema u infrastrukturi i nedostatka obrazovanja. Unatoč poteškoćama, Afrika prosperira.

S jednim od najbrže rastućih stopa GDP-a u svijetu (5,3%), konstantno rastućim prosjekom dugovječnosti, i ogromnim infrastrukturnim projektima (najveće brane - hidroelektrane) koji dubinski transformiraju socijalni i demografski okoliš, rezultirajuća demografska slika Afrike još je impresivnija. Do 2030. Afrika će prema broju stanovnika, premašiti Indiju i Kinu, a do 2050. će se broj stanovnika udvostručiti, prema ovim projekcijama, kada će dosegnuti 2 milijarde. Tada će četvrtina svjetske radne populacije biti afrička. Do 2100. godine, pola svjetske populacije mladih dolazit će iz Afrike.

U zadnjih 30 godina, dogodila se i preraspodjela u klasama pa je tako danas srednja klasa Afrike narasla i do tri puta i čini ju 300 milijuna ljudi te je najbrže rastuća klasa u svijetu, povećavajući tako zahtjeve za zdravstvenom zaštitom, nutritivnom kvalitetom te proizvodima, stvarajući tako dugoročne prilike za tvrtke koje su prisutne na ovim tržištima. Ogroman interes investitora već je ostavio dubok trag na kontinentu. Kina je daleko najveći ulagač u infrastrukturu, tvrtke, ali i poljoprivredu Afrike.


Tagovi

Afrika Poljoprivreda Obradivi hektari Samoodrživa zemlja Infrastrukturni projekti Nutritivna kvaliteta Kina Indija BDP


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kruh sa sedam kora...Više u priči sljedeći tjedan.