Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Genetski izvori
  • 25.09.2021. 09:00

590 tisuća kuna za provedbu Nacionalnog programa biljnih genetskih izvora

Sudionicima Nacionalnog programa dodjeljuju se financijska sredstva u iznosu od 590 tisuća kuna iz Državnog proračuna, a  dio aktivnosti se financira iz podmjere 10.2.

Foto: Maja Celing-Celić
  • 93
  • 121
  • 0

Jedanaest hrvatskih institucija koje se bave biljnim genetskim izvorima potpisale su Ugovor o financiranju i sudjelovanju u provedbi Nacionalnog programa očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu za 2021. godinu čime se utvrđuju međusobna prava i obveze sudionika Nacionalnog programa, odnosno definiraju se aktivnosti koje sudionici provode u tekućoj godini, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede. 

Kako podsjećaju, u srpnju ove godine Vlada RH donijela je treći Nacionalni program očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Njime je obuhvaćena većina značajnih institucija koje se bave biljnim genetskim izvorima te se tako povezuje i koordinira rad sudionika iz različitih institucija i područja, koji rade prema zajedničkim planovima i smjernicama radi ostvarenja dogovorenih ciljeva, a čime je osigurano najučinkovitije korištenje postojećih ljudskih, organizacijskih i financijskih kapaciteta.

Sudionicima Nacionalnog programa dodjeljuju se financijska sredstva u iznosu od 590 tisuća kuna iz Državnog proračuna, a  dio aktivnosti se financira iz podmjere 10.2. Programa ruralnog razvoja, kako bi se dao novi zamah aktivnostima očuvanja biljnih genetskih izvora na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Institucije sudionice za 2021. godinu su Sveučilišni odjel za studije mora Sveučilišta u Splitu, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Bc institut za oplemenjivanje i proizvodnju bilja d.d. Zagreb, Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske – Život, Biovrt – u skladu s prirodom i Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG).


Tagovi

Nacionalni program Biljni genetski izvori Ugovori Ruralni razvoj


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U sklopu konferencije Lanci Održivosti - Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje, priča o benefitima zadrugarstva, ali i o primjerima uspješnih praksi u Hrvatskoj, i vani. Želite znati više o temi, podijeliti svoje iskustvo i... Više [+]