Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porezna politika
  • 11.03.2016. 15:30

4 čarobne riječi: sniziti PDV na repromaterijal!

Ono što njemačkom, mađarskom, nizozemskom i slovenskom proizvođaču olakšava proizvodnju su niži troškovi, odnosno niži PDV na repromaterijal.

  • 3.710
  • 399
  • 0

I kupci i proizvođači smatraju da PDV na hranu i repromaterijal mora ići dolje jer je domaći proizvođač već u startu u nepovoljnijem položaju.

Na to već godinama upozoravaju i iz Osječko-baranjske županije (OBŽ). "Ako smanjimo poreze i rasteretimo proizvodnju, postići ćemo konkurentnost u razvoju gospodarstva. Potrebno je smanjiti cijenu kapitala i stvoriti jeftiniji proizvod, ali samo onoga proizvoda za koji Republika Hrvatska ima prirodne uvjete.

Ista stopa poreza na bananu i jabuku?

Ako je ista stopa poreza na banane i jabuke, imat ćemo veću stopu potrošnje banane, a manje banane, zato moramo smanjiti PDV samo na domaći proizvod. Kada bi se smanjio PDV, državni proračun bi bio tanji, no samo za nekoliko mjeseci, novac bi se vratio u državne blagajne", kažu analitičari, a s njima se slaže i Željko Kraljičak, dožupan OBŽ.

EU ostavlja na slobodu svojim članicama da prilagođavaju stopu PDV-a svojim interesima pa je pravo pitanje zašto tu mogućnost Hrvatska ne koristi?

Utjecaj smanjenja PDV-a na cijenu hrane

Krešimir Kuterovac iz tvrtke Inagra i nekadašnji djelatnik Ministarstva poljoprivrede, također podržava smanjenje PDV-a na hranu i repromaterijal.

"Ako smanjimo samo PDV na hranu 13%, ovisno o proizvodima koji se nađu u toj košarici, država bi ostala bez nekih 350 milijuna kuna prihoda, što ne bi bio dugoročni gubitak jer bi se taj novac vratio kroz druge kanale. Takvo smanjenje PDV-a nema utjecaj na poljoprivredu i ne razlikuje domaću od uvozne hrane, no nema efekta na povećanje proizvodnje.

Pravi model je snižavanja PDV-a na repromaterijal

Drugi model je snižavanje PDV-a na repromaterijal u proizvodnji. Kada smo usporedili koliki PDV na repromaterijal imaju zemlje iz kojih najviše uvozimo, a to su Njemačka (7%), Mađarska (5%), Slovenija (9,5%)- zaključujemo da imaju znatno niže troškove u proizvodnji.

Naš proizvod se susreće s proizvodom iz uvoza, a razlika u troškovima proizvodnje je ogromna, jer naš PDV na repromaterijal je 25%. Naravno da će uvozni proizvod biti jeftiniji", govori Kuterovac.

Moguće smanjenje deficita za minimalno 10%

Državni proračun bi smanjenjem PDV-a na repromaterijal od 5% izgubio milijardu i pol kuna, no ubrzo bi se taj nedostatak i povratio u proračun jer bi se domaća hrana prodala na domaćem tržištu. Smanjio bi se deficit za barem 10%, a to je 100 milijuna eura godišnje, a proizvodnja bi se povećala i stvorila konkurentniji proizvod.

Istodobro, poljoprivredne Udruge su složne u svojim zahtjevima da se PDV u cijeni mlijeka prepusti proizvođačima.


Tagovi

PDV Udruga Repromaterijal Porezna politika Krešimir Kuterovac


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]